Armata rusă testează camuflajul cameleonic pentru tehnica sa de luptă

Ionel Copcea |
Data publicării:
Sursă foto: RIA Novosti
Sursă foto: RIA Novosti

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 02.10.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că mașinile de luptă rusești vor fi acoperite cu un înveliș special, capabil să-și schimbe culoarea în funcție de peisajul înconjurător. Un prototip de acest fel se află deja în curs de testare.

“A fost creat un prototip al învelișului de camuflaj, pe bază de materiale electrocromice, care își schimbă culoarea în funcție de peisajul înconjurător. În prezent, acest înveliș este în curs de testare pe machete de echipamente”, a declarat sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, este planificată echiparea cu noul înveliș a diferitelor tipuri de vehicule blindate, ca de exemplu tancuri, mașini de luptă ale infanteriei, transportoare blindate și altele. Complexul de mascare este format din plăci mici separate, cu un strat electrocromic, ce îi permite să creeze diverse imagini vizuale, care să copieze nu numai culoarea peisajului înconjurător, dar și structura acestuia.

Sistemul colectează informații despre mediu cu ajutorul camerelor video. Imaginea rezultată este analizată de un complex computerizat, în ceea ce privește culoarea și structura. Ulterior, învelișul exterior se ajustează la realitatea înconjurătoare, creând imagini de camuflaj adecvate.

 

Rușii vor să schimbe camuflajul în doar câteva fracțiuni de secundă

 

“Viteza de reacție a camuflajului la schimbările de mediu este de fracțiuni de secundă. Dacă, de exemplu, un tanc se află în câmp, unde învelișul are o anumită culoare, iar apoi își schimbă poziția și intră într-un alt peisaj, atunci culoarea și structura camuflajului se vor schimba pe întreaga zonă de mișcare a acestuia”, a spus interlocutorul agenției.

După cum a menționat acesta, noul tip de camuflaj nu va mai permite funcționarea eficientă a dispozitivelor optice ale adversarului, în special de la bordul aeronavelor și dronelor, precum și a sistemelor de vizualizare și navigație de pe echipamentele terestre. “Din cauza faptului că noul camuflaj va fuziona cu peisajul înconjurător, va exista o mare problemă pentru urmărirea automatizată a tehnicii militare”, a explicat acesta.

Sursa a mai spus că, la distanțe mari, vor exista probleme de identificare chiar și pentru o persoană instruită profesional.

Pentru prima dată, materialul electrocrom a fost prezentat de reprezentanții companiei Roselektroniky, parte a corporației Rostec, la forumul tehnico-militar internațional Armata-2018, în cadrul proiectului de creare a echipamentelor pentru soldații generației următoare. Inițial, a fost arătată o cască cu placă de acoperire instalată pe aceasta. Ulterior, au existat declarații potrivit cărora astfel de elemente de mascare vor fi folosite în compunerea completului individual Sotnik.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel