Armata poloneză continuă testarea vehiculul blindat amfibiu Borsuk - un produs realizat 100% de industria poloneză de apărare

DefenseRomania Team |
Data publicării:

În Polonia, etapa de testare a noului vehicul de luptă al infanteriei (IFV) Borsuk este în curs de desfășurare. IFV-ul cu șenile este testat de soldații din Brigada 15 Mecanizată a armatei poloneze. Vehiculul de luptă Borsuk a fost dezvoltat de industria poloneză de apărare, iar în prezent este aşteaptă să intre în producţia de serie, fiind dorit de armata poloneză ca un înlocuitor al vechiului BMP-1.

Ca parte a modernizării armatei poloneze, Polonia a lansat un program de înlocuire a vechiului său vehicul de luptă BWP-1. Unul dintre candidați este Borsuk, un IFV pe șenile fabricat în Polonia, care a efectuat mai multe teste de acceptare, începând cu 14 noiembrie 2022.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a subliniat că, în cadrul procesului de modernizare, IFV -ul "Borsuk" urmează să fie arma principal al Brigăzii 15 Mecanizate, alături de tancurile K2 Black Panther, recent achiziţionate de Polonia din Coreea de Sud.

Borsuk (Badger) este fabricat de un consorțiu condus de Huta Stalowa Wola (HSW), o filială a Grupului Polonez de Armament (Polska Grupa Zbrojeniowa, PGZ). Vehiculul de luptă al infanteriei pe șenile Borsuk va dispune de șenile din cauciuc compozit (CRT) furnizat de Soucy Defense.

Sistemul CRT va reduce vibrațiile în comparație cu șenilele convenționale din oțel. Vehiculul Borsuk poate fi configurat în mai multe versiuni, cum ar fi vehicul de luptă pentru infanterie, post de comandă și vehicul de evacuare medicală. Producția în serie a Borsuk este prevăzută să înceapă în 2024.

Vehiculul blindat amfibiu Borsuk a rezultatul în urma derulării unui program militar implementat din 2014 de compania Huta Stalowa Wola (HSW) și celelalte companii din cadrul Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), iar primul prototip a fost prezentat în 2018 și de atunci este supus mai multor etape de testare.

În toamna anului 2020, pe IFV-ul Borsuk a fost testat o turelă fără pilot – controlată de la distanţă –  care va putea, de asemenea, să echipeze transportoarele blindate Rosomaks. 

Borsuk este un vehicul de luptă pentru infanterie de nouă generație, destinat să înlocuiască vehiculele BWP-1 - vechi de mai bine de jumătate de secol. Borsuk are un echipaj format din 3 persoane și poate transporta alţi 6 militari.

IFV-ul amfibiu Borsuk este echipat cu o stație de arme telecomandată de la distanță ZSSW-30, dezvoltată în comun de companiile poloneze WB Electronics și HSW în cadrul programului ''ZSSW-30 remote-controlled turret system (RCTS)''. Armamentul principal al acestei turele constă dintr-un tun automat Mk44 BUSHMASTER ÎI de 30 mm, o mitralieră coaxială de 7,62 mm model UKM-2000 și două lansatoare de rachete antitanc SPIKE-LR montate pe partea dreaptă a turelei. 

Viteza vehiculului este impresionantă, ajungând la 80 km / h pe un drum asfaltat. IFV-ul Borsuk este bazat pe un nou șasiu pe șenile dezvoltat de industria de apărare poloneză, având motorul amplasat în față, turela în mijloc și compartimentul dedicat echipajului este amplasat în spate. 

Varianta inițială a Boruk a fost complet amfibie. De asemenea, s-a planificat ca varianta de bază să cântărească în jur de 25 t și să existe o variantă mai puternic blindată, cu o greutate de luptă de peste 40 t și fără capacitate amfibie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel