Armata Macedoniei de Nord primeşte un prim lot de vehicule tactice JLTV. România figurează şi ea pe lista următoarelor livrări ale companiei Oshkosh Defense

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Primele șase din cele 33 de vehicule tactice ușoare (JLTV) cumpărate de Macedonia de Nord de la Oshkosh Defense urmează să fie livrate armatei. Până în prezent, compania Oshkosh a primit comenzi din partea mai multor state membre NATO cum ar fi Regatul Unit, Belgia, Muntenegru, Slovenia, Lituania, România și Macedonia de Nord. 

Ministrul Apărării din Republica Macedonia de Nord, Slavjanka Petrovska, a declarat săptămâna trecută că primul transport de 6 vehicule blindate ușoare JLTV a sosit în portul Salonic, Grecia, împreună cu 180 de vehicule blindate Textron M1117 care au fost donate Greciei de către Statele Unite.

"Această livrare reprezintă un pas serios în procesul de modernizare și inzestare a armatei, conform standardelor NATO", a declarat Petrovska.

JLTV este conceput pentru a le oferi soldaților un nivel ridicat de mobilitate, transportabilitate și fiabilitate, oferind în același timp un nivel de protecție similar cu cel al unui vehicul de tip MRAP (Mine Resistant Ambush Protected).

Macedonia de Nord a comandat primele JLTV 4x4 în 2019. În prezent, există planuri pentru achiziționarea a 99 de unități, dar țara are opțiuni pentru a cumpăra un total de 152 de vehicule până în 2024. Odată cu sosirea primelor vehicule, statul balcanic se alătură altor câtorva clienți europeni care au optat pentru JLTV, inclusiv statele sale vecine Muntenegru și Slovenia.

Vehiculele urmează să se alăture batalionului 2 de infanterie, care utilizează deja vehicule TM-170 Hermelin de fabricație germană, precum și vehicule cu șenile BMP-2, M113, MT-LB și Leonidas și vehicule pe roți BTR-70, BTR-80 de origine mixtă sovietică, greacă, americană și turcă.

Achiziția de JLTV și potențiala achiziție de vehicule blindate de luptă Stryker, pentru un cost estimat la 210 milioane de dolari, face parte din eforturile Macedoniei de Nord de a-și moderniza forţele armate.

Potrivit rapoartelor locale, acest demers ar putea fi ajutat de donațiile militare americane, care ar fi condiționate de transferurile de sisteme de armament de origine sovietică către Ucraina.

Interesul pentru vehiculele tactice produse de compania Oshkosh Defense este în creştere, iar printre ultimele state interesate să achiziţioneze vehiculele produse de compania americană se număra Belgia, Muntenegru, Slovenia, Lituania, Brazilia, România și Macedonia de Nord. Până în prezent, Oshkosh a construit peste 16.000 de JLTV pentru armata SUA și aliații săi.

 

Americanii de la Oshkosh Defense au înzestrat deja România cu JLTV

 

România va achiziționa vehicule blindate de luptă JLTV, produse de americanii de la Oshkosh, în valoare de aproximativ 227 de milioane lei cu TVA (adică aproximativ 47 de milioane de euro). Blindatele vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS).

Pe lângă contractul de înzestrare cu JLTV a forțelor speciale, Oshkosh oferă JLTV și în programul de înzestrare cu blindate și neblindate 4x4 pentru Armata României.

În acest program 4x4, știm sigur că pe lângă Oshkosh cu JLTV, în competiție mai intră și francezii de la Arquus cu Sherpa. Momentan nu există alte confirmări oficiale cu privire la alți competitori, însă ne așteptăm ca programul să atragă atenția mai multor companii în contextul în care discutăm despre un program uriaș.

Vor fi achiziționate într-o primă fază 1.059 de vehicule, însă din informațiile DefenseRomania vorbim de o fază inițială, programul total dorind să atingă cifra de aproxmativ 3.000 de blindate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel