Tancul Merkava, mai puternic şi mai tehnologizat ca niciodată: Comandantul primeşte o cască similară cu cea a unui pilot de avion de vânătoare

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul israelian al Apărării și Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au prezentat marți un nou tanc, Merkava Barak, a relata cotidianul israelian The Times of Israel. Primele blindate, pe care Ministerul israelian al Apărării le-a numit "tancuri Merkava de generația a V-a", au fost livrate Batalionului 52 blindat al Brigăzii 401.

Tancul Merkava Barak a fost dezvoltat în comun de către Direcția Vehicule Blindate a Ministerului israelian al Apărării, Forțele Terestre și Corpul Blindat al Forțelor de Apărare israeliene (IDF).

Acesta combină sisteme dezvoltate de mai multe companii israeliene din domeniul apărării, inclusiv Elbit Systems, Rafael și Elta, o filială a Israel Aerospace Industries.

Ministerul israelian al Apărării și Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au dezvăluit marți noul tanc Merkava Barak, după cinci ani de dezvoltare, potrivit The Times of Israel.

Primele modele din ceea ce ministerul a numit "tancurile de luptă Merkava de generația a V-a" au fost livrate Batalionului 52 blindat al Brigăzii 401.

În 2015, Ministerul israelian Apărării și Armata Israelului au început cercetările pentru dezvoltarea unui nou tanc, dezvoltarea propriu zisa urmând să înceapă în 2018. În 2020, au fost efectuate testele inițiale, iar în ultimele luni, primele tancuri au fost livrate către IDF.

Ministerul israelian Apărări a declarat că tancurile Barak sunt echipate cu o serie de senzori de ultimă generaţie pentru a detecta țintele, iar informațiile pot fi partajate între tanc și alte vehicule blindate ale armatei, ceea ce va fi "o adevărată revoluție pe câmpul de luptă".

 

Tancul Merkava Barak primeşte sistemul IronVision X-ray - permite tanchiştilor un câmp vizual de 360 grade

 

Comandantul tancului va fi echipat cu o cască dezvoltată de Elbit - similară cu casca unui pilot de avion de vânătoare - care îi oferă o vedere completă a împrejurimilor și afișează informații relevante despre tot ceea ce se întâmpla în mediul înconjurător.

Elbit a declarat că această cască, denumită IronVision, "generează o imagine care permite echipajului să "vadă prin blindajul vehiculului" și îi va ajuta pe militari "să depășească limitările inerente de vizibilitate, îmbunătățind în același timp eficiența și siguranța misiunii".

"Sistemul va permite scanarea la 360 de grade prin mișcarea capului și localizarea țintelor în timp real cu ajutorul capacităților de inteligență artificială", a precizat ministerul.

Elbit a dezvoltat dispozitive de ochire îmbunătățite, precum și un sistem de vedere pe timp de noapte mai avansat pentru tancurile Barak, în comparație cu modelele anterioare Merkava. Compania de apărare a furnizat, de asemenea, o nouă interfață de utilizator pentru tancuri, bazată pe un ecran tactil, care afișează informații relevante pentru fiecare membru al echipajului în parte.

Aceste sisteme le permit militarilor să lupte în timp ce tancul este complet sigilat, fără trape deschise, spre deosebire de modelele anterioare Merkava, unde comandantul tancului ar fi fost fie vulnerabil la factorii externi.

 

Merkava Barak primeşte sistemul activ de protecţie Windbreaker

 

Tancurile Barak includ, de asemenea, un sistem avansat de apărare antirachetă, Windbreaker, dezvoltat de Rafael, care este în prezent implementat pe modelele mai vechi ale tancului Merkava și pe transportoarele blindate de trupe Namer.

Windbreaker, care este cunoscut în afara Israelului sub numele de ''sistemul Trophy'', detectează focul inamic, calculează unghiul şi timpul de impact şi lansează o ploaie de alice asupra proiectilului. Raza de acţiune este mică pentru a nu pune în pericol infanteria, iar sistemul este eficient împotriva rachetelor anti-tanc, a RPG-urilor şi a altor proiectile similare.

De la prima sa utilizare în condiţii reale de luptă, în anul 2011, sistemul Trophy a fost folosit de nenumărate ori, dovedindu-şi pe deplin utilitatea prin nivelul ridicat de protecţie pe care l-a oferit soldaţilor care se aflau în vehicule militare care dispuneau de un astfel de sistem activ de protecţie.

Potrivit companiei Rafael, sistemul Trophy a fost supus la peste 5.000 de teste și a acumulat peste 1.000.000 de ore de funcționare.

Ministerul a declarat că puterea de foc a tancurilor Barak a primit, de asemenea, o "îmbunătățire semnificativă", crescând "letalitatea". Sistemul de control al focului, dezvoltat de Elbit, permite tancului să tragă cu precizie pe timp de zi sau de noapte.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că este "simbolic" faptul că tancul este anunțat în momentul în care Israelul marchează 50 de ani de la Războiul de Yom Kippur din 1973.

Merkava a fost principalul tanc al IDF încă din anii 1980. În ultimii ani, Armata Israeliană a înlocuit majoritatea modelelor Merkava Mark 3 cu mai modernul Mark 4, introdus în 2003. Barak va deveni în cele din urmă principalul tanc al IDF.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel