Armata irakiană poate deveni cel mai mare partener al Ucrainei în domeniul achiziției de armament

Cătălin Costea |
Data publicării:

În perioada 2 - 6 septembrie, o delegație irakiană condusă de ministrul apărării din Irak, general locotenent Juma Inad Saadun Al-Juburi, efectuează o vizită de lucru în Ucraina.

Partea ucraineană se așteaptă ca după analizarea propunerilor ucrainene să fie semnat un memorandum privind extinderea cooperării bilaterale militare și tehnico-militare, ceea ce ar putea însemna reluarea vechilor contracte de furnizare de armament către Irak și încheierea unor contracte noi.

Reprezentanții ucraineni speră să extindă lista de echipamente și tehnică militară, care va fi livrată Irakului, la un nivel total de 2,4 miliarde de dolari, făcând astfel din Irak cel mai mare partener al Ucrainei în domeniul achiziției de armament.

Surse media specializate din Ucraina consideră că printre ofertele suplimentare făcute se numără lansatorul portabil de rachete “Corsar”, sistemul de rachete de croazieră RK-360MȚ „Neptun”, precum și  repararea și modernizarea a zeci de elicoptere Mi-8 și Mi-17 deținute de armata irakiană.

Astfel, companiile de apărare ucrainene au șansa de a obține ”contracte cu adevărat revoluționare pentru o sumă semnificativă”, conform nivelurilor actuale ale sumelor operate de Ucraina.

În 2019 Ucraina a vândut armament în valoare de 908 milioane de dolari, iar în primele șase luni ale anului 2020 de doar 145 milioane de dolari.

În 2009, Ucraina și Irakul au semnat un contract în valoare de peste 560 milioane de dolari, prin care Ucraina se angaja să producă și livreze 420 de transportoare blindate de tipul BTR-4E și șase avioane de transport militar An-32B. Cu toate acestea, în 2010, după ce Viktor Ianukovici a venit la putere și a fost înființată compania de stat Ukroboronprom, aceste contracte au fost înghețate, deși Irakul a rămas în continuare interesat de achiziționarea tehnicii ucrainene de luptă.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel