Armament francez în Yemen: Emmanuel Macron îşi asumă problema

S.I. Catalin |
Data publicării:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că-şi ''asumă'' vânzarea de arme franceze către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite şi care ar fi putut fi folosite în Yemen, dar a asigurat că a obţinut ''garanţii'' că ele ''nu vor fi utilizate împotriva civililor'', transmite AFP.

,,Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite sunt aliaţii Franţei şi sunt aliaţi în lupta împotriva terorismului. Ne asumăm complet acest lucru", a afirmat Macron, la sosirea sa la summitul european de la Sibiu.

El a menţionat că "există un comitet care gestionează aceste exporturi, aflat sub autoritatea premierului, comitet în cadrul căruia lucrurile au devenit mai riguroase în ultimii ani şi unde cerem garanţia că aceste arme nu vor putea fi folosite împotriva civililor. Am obţinut" această garanţie, a spus Macron.

,,Este adevărat că Franţa, de mai mulţi ani - momentul de vârf a fost acum 5-6 ani, în contracte datând din acea vreme - a vândut arme atât EAU, cât şi Arabiei Saudite", a mai afirmat preşedintele francez, pledând pentru "transparenţă".

El a mai adăugat că "majoritatea armelor care au fost vândute sunt folosite mai mult în interiorul teritorului sau la frontieră". ,,Dar vreau să fiu foarte clar: în momentele dificile trebuie să fim alături de aliaţii noştri, iar războiul împotriva terorismului este prioritar pentru noi", a insistat Macron, care a promis în acelaşi context să se "angajeze şi mai mult", alături de ONU, în "rezolvarea conflictului din Yemen", "una din cele mai grave crize umanitare cu care ne confruntăm astăzi".

Livrările de arme franceze către Arabia Saudită şi EAU sunt în vizorul criticilor pentru că acestea ar putea fi folosite în războiul sângeros din Yemen. Riadul a preluat în 2015 conducerea unei coaliţii militare din care fac parte şi EAU pentru a-l susţine pe preşedintele yemenit împotriva rebelilor houthi, care au preluat controlul asupra unor vaste teritorii din ţară.

Conflictul din Yemen a provocat moartea a zeci de mii de oameni, între care numeroşi civili, conform mai multor organizaţii umanitare, care denunţă cu regularitate vânzările de armament francez. Circa 3,3 milioane de persoane sunt în momentul de faţă strămutate sau refugiate şi peste 24 de milioane, adică mai mult de două treimi din populaţia Yemenului, au nevoie de asistenţă, potrivit ONU.

Miercuri, Franţa a recunoscut că o navă saudită urmează să încarce arme în portul Le Havre, mai notează France Presse.

Un raport al serviciilor de informaţii militare franceze, scurs în presă la jumătatea lui aprilie şi citat de EFE, arăta că în conflictul din Yemen au fost utilizate arme de fabricaţie franceză vândute Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite. Într-un document cu data de 25 septembrie anul trecut, publicat de Radio France şi site-ul Disclose, Direcţia de Informaţii Militare (DRM) a prezentat o listă cu armamentul livrat Arabiei Saudite şi EAU. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel