Arestovici: Ucraina este în stare să rezolve problema transnistreană ''cât ai pocni din degete''

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldați ruși în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Soldați ruși în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Ucraina este în stare să rezolve problema transnistreană ''cât ai pocni din degete'', dar mai întâi autorităţile din Republica Moldova trebuie să-i ceară ajutorul, a declarat Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski, într-un interviu video acordat marţi seară pentru Feigin Live.

"Aici trebuie să spunem că R.Moldova este un vecin al nostru, care nu ne este indiferent, am fost întotdeauna apropiaţi. Astfel, ei pot veni şi la noi după ajutor. Noi putem interveni doar după o solicitare oficială, pentru că Transnistria e totuşi oficial teritoriu care aparţine Moldovei. Dacă va fi cazul, cât ai pocni din degete noi putem rezolva problema transnistreană", a declarat Arestovici, fără a da detalii, potrivit Deschide.md.

Oficialul ucrainean a mai declarat că, pe lângă Ucraina, o altă ţară care poate ajuta R. Moldova în cazul unei eventuale agresiuni militare din partea separatiştilor proruşi este România. Arestovici a vorbit despre apropierea dintre Bucureşti şi Chişinău, menţionând că vorbeşte despre practic acelaşi popor, notează Deschide.md.

"În Transnistria sunt circa 1.600 de soldaţi ruşi, plus aşa zisa armată a regiunii, încă vreo 5.000-7.000, să spunem. Republica Moldova poate avea probleme mari dacă ei ar ataca. Şi cel mai bun lucru pe care-l poate face R.Moldova în acest caz ar fi să se adreseze după ajutor în Ucraina şi România. Da, România, pentru că ei de fapt sunt acelaşi popor. Există şi mulţi moldoveni care nu ar fi de acord cu mine, ei au poziţia că sunt popor separat, dar limba sigur e aceeaşi. E cert că sunt apropiaţi cu românii", a declarat Arestovici.

El a comentat şi ameninţările Moscovei la adresa R. Moldova. Potrivit lui, oficialii de rang înalt ai Rusiei deja au demonstrat că scopul lor este să ocupe R. Moldova.

"Idioţi. Primele persoane de la Moscova declară că Rusia trebuie să ocupe R. Moldova. Super, mai deschid un front când nu se pot lămuri cu cel existent deja. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem ce vor face. Noi credem că ei de fapt vor să se mişte către Odesa, pentru a vinde ceva poporului rus", a apreciat consilierul lui Zelenski.

Deschide.md aminteşte că aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol au instituit cod roşu de alertă teroristă după producerea mai multor explozii în cursul zilelor de luni şi marţi. Liderul separatiştilor, Vadim Krasnoselski, a dat vina pe anumite grupări care au venit din Ucraina şi a îndemnat la reţinere pentru a evita izbucnirea unui conflict militar. Iar preşedintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrare eurasiatică şi relaţii cu compatrioţii, Leonid Kalaşnikov, a declarat că aceste provocări au scopul de a atrage Rusia în noi ostilităţi. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel