Are vreo șansă noul Su-75 Checkmate să învingă F-35? Rusia speră, dar experții nu pariază pe un proiect aflat doar pe hârtie

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: F-35 @official Website
Sursă foto: F-35 @official Website

Federația Rusă a prezentat oficial în vara anului trecut noul său avion de generația a V-a - Su-75 Checkmate (Șah-mat), aeronavă menită să contracareze pe piața aviației militare avioanele de generația a V-a americane produse de Lockheed Martin, F-35 Lightning II.

Noua aeronavă urmează să efectueze primul zbor în anul 2023, iar livrările din producția de serie sunt planificate pentru 2026. 

Rușii au prezentat deja extern Su-75 în cadrul Dubai Air Show 2021, expoziție desfășurată în Emiratele Arabe Unite.

Iar pentru concura cu F-35 pe piața externă, rușii încearcă să pluseze cu prețul estimat pentru Su-75 Checkmate, undeva la 25-30 de milioane de dolari, infinit mai ieftin decât F-35.

La finalul lunii noiembrie a anului trecut presa rusă a anunțat că industria de apărare de la Moscova a început dezvoltarea primului prototip pentru Su-75 Checkmate

 

Rusia provoacă F-35 în Emiratele Arabe Unite și vine cu o ofertă ce implică cooperarea industrială cu EAU dacă alege Su-75 Checkmate, aeronavă aflată încă doar pe hârtie

 

Agnes Al Helou, corespondent pe Orientul Mijlociu al publicației americane Defense News, a analizat „setea” pe care statele din Orient o au pentru aeronave militare de generația a V-a și contextul în care Rusia va încerca aici să „învingă” F-35 produs de americanii de la Lockheed Martin.

Aceasta spune că ceea ce face Moscova e să încercă să facă oferte atractive folosindu-se de cooperarea industrială cu statele din Orientul Mijlociu, în contextul în care experta admite că e o cerere tot mai mare a statelor din regiune pentru aeronave de generația a V-a.

Agnes amintește de faptul că Federația Rusă discută activ cu Emiratele Arabe Unite cărora le-a avansat propunerea de a produce împreună sisteme ale Su-75 Checkmate.

Amintim că EAU au suspendat recent achiziția de F-35, cu toate că au fost foarte interesate de aeronava americană de generația a V-a. EAU au suspendat achiziția, una controversată și trecută sub administrația Trump, după ce a refuzat clauzele draconice impuse de SUA care se tem că spionajul chinez și relația dintre China și EAU al putea reprezenta o vulnerabilizare a programului F-35 Lightning II. 

Și totuși, Emiratele au lăsat o „ușă deschisă”, precizând că discuțiile cu americanii pentru F-35 ar putea fi reluate în viitor.

CITEȘTE ȘI: Lovitură pentru SUA: După contractul istoric pentru Rafale, EAU suspendă achiziția de F-35. Spionajul chinez ar fi mărul discordiei

 

Cât de reale sunt discuțiile EAU pentru Su-75 Checkmate? Poate fi o strategie pentru a pune presiune pe SUA

 

1. LTS „Check... (lts-prc-e2prc-80prc-9echeckmateprc-e2prc-80prc-9d-rusia_32730700.jpg)

LTS „Checkmate”, noul avion de generația a V-a, răspunsul rus pentru F-35. Sursă foto: Kremlin

 

E exact ceea ce Agnes Helou a semnalat pentru Defense News. Faptul că rușii discută cu EAU despre Su-75 nu înseamnă în niciun caz că Emiratele Arabe Unite renunță la F-35. „Să nu uităm că Checkmate e abia în faza experimentală”, amintește Agnes.

Întrebată dacă ar trebui ca Lockheed Martin să se îngrijoreze cu privire la faptul că Su-75 Checkmate va concura împotriva F-35 iar Moscova plusează oferind tentanta cooperare industrială EAU, aceasta a spus, zâmbind, „nu”.

Agnes conchide că e posibil ca prin discuțiile cu Rusia despre Su-75, Emiratele Arabe Unite doar să încerce să pună presiune pe SUA pentru a vinde F-35 în condițiile dorite de Emirate.

Potrivit datelor furnizate de dezvoltatori, Checkmate va fi capabil să parcurgă până la 3.000 de kilometri, va avea o viteză de până la doi Mach și va purta o încărcătură de maximum 7.400 de kilograme. Acesta va putea să atace simultan până la șase ținte aeriene, navale și terestre, inclusiv drone de atac și avioane străine de generația a cincea.

Șeful Rostec, Serghei Chemezov, a estimat costul noului avion la 25-30 de milioane de dolari. Potrivit declarațiilor ministrului rus al industriei și comerțului, Denis Manturov, pentru reducerea costurilor, Checkmate va fi unificat cu avioanele de vânătoare Su-35 și Su-57.

CITEȘTE ȘI: Rusia prezintă un video spectaculos în care noul Su-75 lansează o rachetă către un F-35 (VIDEO). „Acesta este Checkmate”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel