În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
LTS „Checkmate”, noul avion de generația a V-a, răspunsul rus pentru F-35. Sursă foto: Kremlin
LTS „Checkmate”, noul avion de generația a V-a, răspunsul rus pentru F-35. Sursă foto: Kremlin

Federația Rusă a prezentat oficial noul său avion de generația a V-a - Su-75 „Checkmate” (Șah-mat) în vara acestui an la salonul MAKS 2021.

 

Noua aeronavă urmează să efectueze primul zbor în anul 2023, iar livrările din producția de serie sunt planificate pentru 2026. În perspectivă, pe baza acesteia vor fi create o aeronavă cu două locuri și un aparat de zbor fără pilot.

Noul avion va fi dezvoltat de rușii de la Suhoi și va concura cu F-35 pe piața externă, cu un preț mult mai scăzut, estimat undeva la 25-30 de milioane de dolari.

La mijlocul acestei luni, publicația The Drive, citând presa rusă, preciza că industria de apărare de la Moscova a început dezvoltarea primului prototip pentru Su-75 Checkmate. 

Programul este unul ambițios, dar experiența rușilor cu Su-57 ar trebui să le dea emoții.

Programul Su-57 e mult mai avansat decât Su-75, deși s-a confruntat cu numeroase probleme și întârzieri. În baza contractului aflat în derulare, până la sfârșitul anului 2024, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse ar trebui să primească 22 de avioane Su-57, iar până în 2028 numărul aeronavelor livrate către trupe este planificat să crească la 76.

Săptămâna trecută presa rusă scria că, într-un final, în luna decembrie a acestui an, Forțele Aerocosmice ruse vor primi încă patru avioane de vânătoare de generația a cincea Su-57 din producția de serie.

Primul avion, considerat de ruși ca fiind de generația a V-a, a fost livrat trupelor ruse la finalul anului trecut.

Rusia a început construcția primului prototip Su-75 Checkmate, dar „coșmarul” Su-57 încă nu a trecut: Primul Su-57 din producția de serie s-a prăbușit, fapt ce a reprezentat o lovitură în plus pentru programul aflat oricum în dificultate 

 

Rușii speră că noul Checkmate să nu aibă soarta primului Su-57 după ce, în decembrie 2019, Moscova anunța prăbușirea unui Su-57. Din fericire pilotul s-a catapultat la timp și a supraviețuit.

Dar avionul prăbușit auntci a fost primul Su-57 din producția de serie, fapt ce a dus la o întârziere și mai mare a producției aeronavelor.

Până la finalizarea dezvoltării primului prototip, dar și până la comenzi externe - obiectivul Su-75 Checkmate -, în luna septembrie a acestui an vicepremierul Yuri Borisov a anunțat că ministerul Apărării din Federația Rusă ar putea lua în considerare achiziționarea avioanelor Su-57 Checkmate în cadrul unui viitor program de stat pentru armament. 

În ceea ce privește Su-57, marea problemă a avioanelor ce se vor de generația a V-a rămâne motorul. Moscova a anunțat însă că a rezolvat problema, prin dezvoltarea noilor motoare Saturn Izdeliye 30 proiectate special pentru Su-57. 

Cu toate acestea, dacă lucrurile merg precum planului, ultimele estimări indică faptul că abia din 2023 avioanele Su-57 vor fi echipate cu noile motoare.

CITEȘTE ȘI: Rusia prezintă un video spectaculos în care noul Su-75 lansează o rachetă către un F-35 (VIDEO). „Acesta este Checkmate”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel