Aranjamente privind sprijinirea Hezbollahului în cazul în care Israelul deschide un front și în Liban

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Gruparea teroristă libaneză Hezbollah face o demonstrație de forță, simulând o aşa-zisă incursiune pe teritoriul statului Israel.
Gruparea teroristă libaneză Hezbollah face o demonstrație de forță, simulând o aşa-zisă incursiune pe teritoriul statului Israel.

O investigație realizată de Asharq Al-Awsat din 20 iunie a arătat că Hezbollah avea rezerve cu privire la participarea facțiunilor irakiene cu elemente luptătoare la un potențial război în Liban, din motive legate de asigurarea posibilității de "luare a deciziilor pe teren" și de situația sensibilă din Liban.

 

 

Liderul Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, a confirmat că "rezistența din Liban a primit oferte de la lideri militanți din Iran, Irak, Siria, Yemen și alte țări de a trimite zeci de mii de militanți în ajutorul Hezbollahului, afirmând: "Le-am spus mulțumesc, avem numere uriașe".

Cu toate acestea, acest lucru nu a împiedicat facțiunile irakiene să avanseze cu elaborarea de planuri care includ un set de opțiuni pentru aprovizionarea Hezbollahului cu arme, rachete, drone și "militanți, dacă este necesar", dar calculele legate de țintirea convoaielor și a cazărmilor facțiunilor impun o multă prudență asupra acestor planuri, conform mai multor surse.

Două surse au spus că avizul decisiv privind adoptarea oricăruia dintre aceste planuri așteaptă "aprobarea Teheranului, care face calcule politice". La întâlnirea cu ofițerul iranian de rang înalt au participat liderul Asaib Ahl al-Haq, Qais al-Khazali, șeful Forțelor de Mobilizare Populară, Faleh al-Fayyad și lideri ai facțiunilor armate, precum Mișcarea Nujaba, Brigăzile Hezbollah și Brigăzile Sayyid al-Shuhada.

Un lider de facțiune a propus "pregătirea tuturor militanților săi de a fi prezenți în sudul Libanului ca primă linie de rezistență din partea Hezbollah în fața Israelului", dar iranienii au găsit în această propunere "un entuziasm exagerat în prezent" în timp ce "Hezbollahul libanez nu a răspuns la propunere". Ofițerul Gărzii Revoluționare Iraniene a declarat: "Acesta este un mare curaj, dar necesită examinare și luare în considerare a multor chestiuni din interiorul Libanului".

Alți lideri ai facțiunilor au prezentat planuri de a stabili o linie de aprovizionare pentru Hezbollah, care să asigure transportul de rachete și drone în sudul Libanului, iar printre idei se numără "folosirea aeroportului din Beirut pentru a asigura un transport rapid și intens".

Ziarul britanic The Telegraph a susținut că Hezbollah depozitează rachete pe aeroportul din Beirut, iar ministrul libanez al lucrărilor publice, Ali Hamiyah, a răspuns că această informație "pătează reputația aeroportului".

Se pare că propunerea facțiunilor irakiene nu i-a mulțumit pe iranieni pentru că, potrivit surselor, Hezbollahului îi este teamă de atacarea aeroportului, "mai ales că acum toți ochii sunt ațintiți asupra acestuia".

 

Linie secretă de alimentare

 

Cu toate acestea, ofițerul Gărzii Revoluționare a observat "planuri interesante", așa cum au descris sursele, propunând stabilirea unei linii de aprovizionare sigure pentru transportul de arme, rachete și drone în sudul Libanului.

O sursă din Brigăzile Hezbollah a declarat pentru Asharq Al-Awsat că linia de aprovizionare are nevoie de personal expert în domeniul sirian și de cazărmi secrete pentru a asigura transportul și pentru a evita loviturile aeronavelor israeliene, mai ales după ce a fost luată recent o decizie de a evita utilizarea locurilor obișnuite pe graniță.

Conform planului, facțiunile irakiene își vor redistribui prezența în Siria într-o poziție care să le permită să sprijine Hezbollahul în Liban. Brigăzile au prezentat o parte a planurilor pentru a evita țintirea transporturilor de arme către Hezbollah. Sursa a declarat: "Linia de aprovizionare va depinde de expedieri unice", citând un reprezentant al Brigăzilor Hezbollah care a spus: "Este mai bine o rachetă israeliană să coste mai mult decât transportul pe care îl lovește".

Pe 22 iunie, un bombardament neidentificat a vizat un transport de rachete și drone care era transportat de o facțiune irakiană loială Teheranului, în zona Abu Al Kamal de la granița cu Siria.

 

Improvizația este interzisă în momentul negocierilor

 

În timpul unei întâlniri cu un ofițer al Gărzii Revoluționare din Bagdad, Qais Khazali, liderul lui Asaib Ahl al-Haq, s-a opus tuturor acestor planuri și a susținut că "vizarea intereselor americane în Irak este cel mai bun lucru care i se poate oferi lui Hezbollahului libanez".

,,Opinia lui Khazali a stârnit dezacorduri puternice cu reprezentanții facțiunilor și toți s-au angajat în altercații verbale în prezența ofițerului iranian, care a cerut tuturor să nu improvizeze deloc și să aștepte aprobarea Teheranului pentru că este într-o stare de negociere acum".

După întâlnire, Al-Khazali a apărut luni într-un discurs televizat în care a spus: "America știe că și-a supus toate interesele sale din regiune și Irak țintirii și pericolului, în cazul atacării Hezbollahului în Liban".

Relatarea surselor despre "poziția rezervată a Iranului în ceea ce privește planurile irakiene" se potrivește cu ceea ce a declarat marți consilierul israelian pentru securitate națională, Tzachi Hanegbi: Israelul va petrece săptămânile următoare încercând să rezolve conflictul cu Hezbollah libanez și că preferă o soluție diplomatică.

Sursele au spus că iranienii, cu sfatul Hezbollahului libanez, nu au aprobat niciunul dintre planurile facțiunilor irakiene, dar ideea stabilirii unei linii sigure de aprovizionare câștigă interes chiar dacă nu izbucnește un război în Liban.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel