Arabia Saudită “joacă la două capete”. SUA avertizează Riadul asupra legăturilor cu sectorul rus de apărare

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Avion de tip Su-35. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Avion de tip Su-35. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Statele Unite ale Americii și-au reînnoit avertismentul către aliații lor privind colaborarea cu sectorul rus de apărare, după ce Regatul Arabiei Saudite și Federația Rusă au semnat un acord care vizează dezvoltarea unor zone de cooperare militară între cele două țări.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat vineri, 27 august, că Washingtonul cere partenerilor și aliaților săi să evite noi tranzacții majore cu sectorul rus de apărare.

Oficialul a declarat canalului american în limba arabă "Al Hurra" că SUA sunt la curent cu faptul că Arabia Saudită și Rusia au semnat un acord de cooperare militară, însă "vom continua să stabilim un parteneriat de securitate strâns și durabil. Rămânem în dialog regulat cu partenerii noștri saudiți pentru a ne consolida angajamentul de a ajuta la apărarea Regatului Arabiei Saudite".

Purtătorul de cuvânt a explicat că cererea Washingtonului adresată aliaților de a evita sectorul de apărare rus vine să îi scutească de sancțiuni în conformitate cu secțiunea "231" din legea "CAATSA".

Pe 24 august, viceministrul saudit al apărării, prințul Khalid bin Salman, a confirmat că Regatul și Rusia au semnat (pe 23 august) un acord "care vizează dezvoltarea de zone de cooperare militară comună între cele două țări".

În vizită la Moscova, unde a participat la Forumul Tehnic Militar "Armata 2021", prințul a menționat că a discutat cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, inclusiv modalități de consolidare a cooperării militare și de apărare.

Conform statisticilor prezentate de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm, Arabia Saudită este cel mai mare importator de arme din Statele Unite, vânzările către Riad reprezentând 24% din exporturile americane de armament.

CITEȘTE ȘI: Arabia Saudită negociază cu Rusia achiziționarea de sisteme S-400 și avioane de luptă Su-35

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel