Ar urma Turcia să facă noi achiziţii de armament rusesc? Oficial turc spune că Ankara are nevoie de 200 de noi avioane de luptă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Publicaţia americană Voice of America (VOA) susţine într-un recent articol că Turcia ar fi dispusă să continue să facă achiziţii militare din Rusia, în ciuda nenumăratelor avertismente pe care Ankara le-a primit de la a Washington, pentru achiziţia de sisteme S-400. Sursa citată precizează că acest scenariu este posibil şi poate deveni o ameninţare reală pe măsură ce relaţiile dintre Turcia şi celelalte state membre NATO sunt tot mai reci, ca urmare a achiziţionării de către Ankara a unui sistem rusesc de rachete.

În ultimii doi ani, Washingtonul a făcut nenumărate apeluri şi rugăminţi către Ankara pentru a renunţa la ’’afacerea S-400’’, precizând că sistemul nu este compatibil şi interoperabil cu sisteme de apărare aeriană ale NATO.

Voice of America aminteşte de recentele declaraţiile pe care ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, le-a făcut în legătură cu sistemul rusesc S-400.

,,Sistemele de apărare aeriană S-400 pe care Turcia le-a desfășurat pe terenurile sale nu reprezintă o amenințare pentru nimeni'', a spus ministrul turc al apărării, reiterând că S-400 este un sistem defensiv și va fi activat numai în cazul unui atac aerian împotriva Turciei.

Achiziția S-400 de către Turcia nu are nicio agendă secretă, deoarece singurul său obiectiv este să dețină un sistem eficient de apărare aeriană pentru a-și proteja spațiul aerian, a spus Akar. 

„Acest lucru trebuie bine înțeles. Deoarece acesta [S-400] este un sistem de apărare aeriană, acesta poate fi folosit împotriva unei rachete, a unui atac aerian ”, a adăugat el, potrivit Hurriyet Daily News.

Washingtonul este de cu totul altă părere şi spune că radarul sistemului de  achete S-400 reprezintă o amenințare pentru sistemele de apărare ale NATO și a solicitat în repetate rânduri Turciei ca acesta să nu fie activat.

Ankara a spus însă că are în vedere achiziționarea mai multor loturi de rachete rusești. O sursă apropiată guvernului de la Ankara spune că Turcia a încheiat deja un acord cu Moscova, cel puţin asta susţine publicaţia americană.

Luna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat Turcia că ar putea fi sancționată dacă va cumpăra alte arme rusești, inclusiv alte sisteme de rachete S-400.

Îngrijorările legate de sistemul S-400 au dus deja la sancţionarea Turciei, companiile turceştii din industria de apărare fiind excluse de care Washington din programul F-35 şi anulând Ankarei posibilitatea de a cumpăra cele 100 de aeronave de generaţia a V-a.

Dar consilierul prezidențial turc, Mesut Caşin, a declarat pentru VOA că presiunile pe care Washingtonul le face asupra Ankarei, pot determina Turcia să cumpere avioane de luptă din Rusia, deoarece are nevoie de 200 de astfel de aparate de zbor.

Analiștii militari citaţi de Voice of America sunt de părere că Ankara nu va face achiziții noi de arme rusești până nu va fi o întâlnire între Joe Biden şi Erdogan la summit-ul NATO de lună viitoare. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel