Antony Blinken: Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de propunerile Chinei privind soluţionarea conflictului din Ucraina

Cristian Soare |
Data publicării:

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni că "lumea (nu ar trebui) să se lase păcălită" de propunerile Beijingului privind soluţionarea conflictului din Ucraina, în contextul în care preşedintele chinez Xi Jinping se află în vizită la Moscova, relatează AFP.

,,Lumea nu trebuie să fie păcălită de nicio decizie tactică a Rusiei, susţinută de China sau de orice altă ţară, de a îngheţa conflictul potrivit propriilor sale condiţii", a declarat secretarul de stat presei.

Potrivit lui Antony Blinken, SUA apreciază orice iniţiativă diplomatică pentru "o pace justă şi durabilă", dar şi-au exprimat îndoielile cu privire la disponibilitatea Chinei de a păstra "suveranitatea şi integritatea teritorială" a Ucrainei.

"Orice proiect care nu acordă prioritate acestui principiu fundamental reprezintă, în cel mai bun caz, o tactică de stagnare sau pur şi simplu încearcă să faciliteze un final nedrept" al conflictului, a spus el, adăugând: "Aceasta nu este o diplomaţie constructivă".

"Apelul la o încetare a focului care nu include retragerea forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean ar sprijini efectiv susţinerea cuceririlor ruse", a argumentat Antony Blinken.

Secretarul de stat american, care a anunţat luni un ajutor militar suplimentar de 350 de milioane de dolari pentru Ucraina, a reiterat sprijinul SUA pentru poziţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care cere retragerea trupelor ruse.

"Dacă China este hotărâtă să sprijine încetarea conflictului pe baza principiilor Cartei Naţiunilor Unite - aşa cum se precizează în primul punct al proiectului său - atunci se poate angaja dialogul cu preşedintele Zelenski şi Ucraina pe această bază şi să-şi folosească influenţa pentru a cere Moscovei retragerea trupelor sale", a subliniat Antony Blinken. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel