Ankara: Turcia este pregătită să cumpere sistemul american Patriot după achiziționarea sistemelor S-400 din Rusia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ankara a declarat că este dispusă să achiziționeze sistemul de rachete Patriot în urma livrării sistemului de rachete S-400 rusesc, dacă oferta americană privind vânzarea de rachete va fi la fel de bună precum cea a Rusiei, a anunțat marți președintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit uawire.org şi middleeastmonitor.com.  

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că nu va da înapoi în privinţa achiziţiei de rachete ruseşti S-400, în pofida avertismentelor emise de SUA, transmit AFP şi Reuters.

,,Există o anumită măsură pe care am luat-o, există un acord (cu Rusia). Suntem hotărâţi. Nu poate fi vorba să dăm înapoi'', a declarat preşedintele Erdogan, citat de agenţia Anadolu.

Intenţia Ankarei de a cumpăra sistemul de apărare antiaeriană S-400 constituie o sursă majoră de fricţiuni între Turcia şi SUA, aliaţi în cadrul NATO.

Turcia a precizat deja că nu va renunța la planurile sale de a cumpăra S-400. Primul sistem este programat să sosească pe teritoriul țarii în iulie.

Statele Unite afirmă că sistemele S-400 sunt incompatibile cu standardele NATO. Washingtonul a amenințat că va impune sancțiuni Turciei pentru cumpărarea sistemelor și a amenințat în mai multe rânduri că va retrage Ankara din programul de fabricare a avionului invizibil F-35 (Turcia participă la programul internațional F-35 al SUA). Ankara a susținut în repetate rânduri că sistemele S-400 nu reprezintă o amenințare pentru avioanele americane F-35.

La 22 mai, guvernul american a oferit Turciei posibilitatea de a alege între sistemul rus s-400 sau avioanele americane F-35. Ultimatumul va expira în curând. Cu toate acestea, potrivit unui reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al Turciei, "la nivel oficial nu au existat discuții pe această temă". Ministerul a adăugat că în martie Statele Unite au reînnoit acordul de furnizare a sistemelor de rachete Patriot, însă termenii acordului nu s-au potrivit pentru Ankara.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel