Ankara: Preţul aeronavelor F-35 ar putea creşte în urma excluderii Turciei din program

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 Lockheed Martin
F-35 Lockheed Martin

Prețul avioanelor F-35 ar putea crește cu 10%, ca urmare a deciziei Statelor Unite de a suspenda Ankara din program, a atras atenția Șeful Directoratului Industriei de Apărare din Turcia, Ismail Demir, potrivit cotidianului Daily Sabah.

Miercuri, Statele Unite au declarat că vor scoate Turcia din programul F-35 ca urmare a deciziei de a cumpăra sistemul de rachete rusești S-400, o achiziție care demonstrează subminarea angajamentelor Turciei în cadrul NATO. Ankara intenţiona să achiziţioneze mai mult de 100 de aeronave invizibile pe radar F-35, iar companiile turcești de apărare au fost, de asemenea, implicate în construirea acestui aparat de zbor, fabricând unele componente importante.

Într-o discuție cu reporterii din Ankara, Ismail Demir, a subliniat că celelalte state care sunt în continuare implicate în programul supersonicelor de luptă F-35 vor fi nevoite să suporte cheltuieli suplimentare de circa 7-8 milioane de dolari pentru fiecare avion, iar livrările vor suferi întârzieri, ca urmare a deciziei Washingtonului de a scoate Turcia din program, mai precizează cotidianului Daily Sabah.

Demir a mai precizat că în acest moment companiile turcești evaluează modul în care pot compensa pentru pierderile provocate ca urmare a îndepărtării Turciei din program și a punctat că Statele Unite au fost foarte atente cu termenii folosiți, fiindcă au vorbit despre „suspendare" în loc de „expulzare", fiindcă cel din urmă ar fi avut un alt set de implicații contractuale.

„Până acum ne-am îndeplinit toate obligațiile și plățile în programul F-35. Este o decizie unilaterală care nu este inclusă în nicio înțelegere. Așteptăm ca decizia să fie formalizată", a spus șeful Directoratului Industriei de Apărare, care a punctat că programul național pentru avioane de vânătoare se derulează în continuare fără probleme și că Turcia va evalua alternativele la aeronava F-35.

Pentagonul a transmis recent că Turcia producea aproximativ 900 de componente necesare pentru producţia avionului F-35, adăugând că fabrici din alte ţări, în special din Statele Unite, urmează să producă de acum înainte componentele fabricate în Turcia. Mutarea producţiei acestor componente va costa Statele Unite între 500 şi 600 de milioane de dolari, au precizat autorităţile americane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel