Amiral american: Turcia plătește prețul pe care îl merită pentru achiziţia de sisteme S-400

S.I. Catalin |
Data publicării:

Decizia de a suspenda participarea Turciei la programul F-35 ca răspuns la achiziționarea sistemului rus de apărare antirachetă S-400 nu a fost o surpriză, dar Statele Unite și Occidentul trebuie să continue să încerce să rezolve diferențele politice prin dialog, a precizat amiralul american în rezerva James Foggo, fost comandant al Forţelor Navale americane din Europa şi fost şef al Comandamentului comun naval NATO, într-un articol pentru cotidianul grec Kathimerini.

Întrebat de cotidianul Kathimerini cât de importantă este Marea Mediterană, amiralul James Foggo a precizat că aceasta se află în epicentrul dezvoltărilor geopolitice, deoarece este o „arteră” prin care trece cea mai mare parte a comerțului din America de Nord în Europa - prin Mediterană și prin Bosfor în Marea Neagră - sau tranzitarea Canalului Suez în Marea Roșie și în cele din urmă în Golful Arabiei sau Oceanul Indian. 

Întrebat de cotidianul Kathimerini dacă tensiunile din Marea Mediterană, din ultimii ani, în mare parte generate de Turcia – trimiterea de trupe în Siria, prezenta militară şi sport pentru ’’luptători străini’’ în Libia și Caucazul de Sud (Nagorno-Karabakh) - dar și o relaţie foarte strânsă cu actori precum Rusia (achiziţia de sisteme S-400 ) – sugerează că Ankara se distanțează tot mai mult de Occident?

Foggo a spus că Turcia este membră a NATO din 1951, iar personalul militar turc a contribuit la succesul misiunilor Alianţei, în ciuda tensiunilor politice evidente cu Ankara cu privire la o serie de probleme politice. 

,,Am fost surprins de decizia Turciei de a procura sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400, nu am fost surprins de răspunsul SUA și al aliaţilor de a suspenda participarea Turciei la programul F-35'', a precizat amiralul Foggo, insistând că această decizie va avea un impact negativ asupra Turciei în ceea ce privește dezvoltarea tehnologică, beneficiile economice și interoperabilitatea cu alte state NATO - un preț mare pe care Ankara trebuie să-l plătească pentru achiziţionarea de sisteme S-400. 

,,Cred că soluționarea diplomatică a neînţelegerilor politice cu aliații noștri turci depinde menţinerea unui dialog continuu. Unul dintre cele mai bune exemple de cooperare cu militarii profesioniști din Turcia există chiar în inima Mediteranei la Centrul NATO de Instruire pentru Operații de Interdicție Maritimă (NMIOTC) din Golful Souda (Creta)’’, a spus amiralul american. 

Chiar dacă există unele tensiuni cu Ankara, James Foggo a insistat că este mult mai bine pentru Turcia să rămână stat membru al NATO decât să fie în afara Alianţei. 

,,Dialogul și cooperarea sinceră dintre toate celelalte statele membre NATO și Turcia trebuie să continue dincolo de NMIOTC, atât în forumul Consiliului Atlanticului de Nord (CNA), cât şi la nivelul Comitetului militar NATO’’, a mai spus amiralul în rezerva James Foggo. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel