Turcia este pregătită să înceapă producția în serie a mult aşteptatului tanc Altay

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Prototipul tancului Altay, dezvoltat în cadrul unui program militar ambiţios la care industria turca de apărare lucrează de mai mulţi ani.. Sursa Foto: BMC Company.
Prototipul tancului Altay, dezvoltat în cadrul unui program militar ambiţios la care industria turca de apărare lucrează de mai mulţi ani.. Sursa Foto: BMC Company.

Industria turcă de apărare anunţa că este pregătită să înceapă producția în serie a primului tanc turcesc de nouă generaţie. Proiectul tancului Altay intră în faza mult așteptată, după o lungă perioadă plină de - embargo pe unele componente şi câteva teste eşuate. Prima fază a producţiei include 100 de tancuri comandate de armata turcă de la compania BMC ( unul dintre cei mai mari producători de vehicule comerciale și militare din Turcia).

 

În 2023, Forțele Armate Turcești vor primi primele două tancuri Altay. Acestea vor furniza o serie de date relevante, în urma testării, pentru producția următoarelor 98 de tancuri, deoarece vor ieși de pe linia de producție și vor fi livrate direct forțelor armate turce.

Acestea vor fi supuse unei serii de teste pentru a se asigura că sunt îndeplinite toate condițiile impuse de armata turcă. Compania turca BMC asigura că va produce opt tancuri pe lună.

Compania sud-coreeană Hyundai Rotem are o implicare serioasă în proiectarea tancului dezvoltat de industria turca de apărare. Tancul Altay are la baza proiectul tancul coreean K2 Black Panther. Cel mai important aspect, Turcia și Coreea de Sud au convenit asupra unui transfer de tehnologie, care a ajutat semnificativ proiectul Altay.

De exemplu, Turcia folosește transferul tehnologic pentru producția tunului cu țeavă lisă de calibru 120 mm, precum şi pentru dezvoltarea unui kit de blindaj. Dar importanța industriei turce de armament nu ar trebui să fie ignorată. Nouă companii turce sunt implicate în proiect, ceea ce face ca  proiectul tancului Altay să fie foarte important pentru industria turc de apărare.

Inițial, armata turcă ar trebui să primească 250 de tancuri. Cu toate acestea, conform noilor termene din program, este planificată producția a cel puțin 1.000 de tancuri. Valoarea comenzii este de aproape 3,5 miliarde USD, care a fost făcută oficial de guvernul de la Ankara în 2018. Se așteaptă ca statul Qatar să fie primul client extern care va comanda puțin peste 100 de tancuri Altay.

Recent, conducerea companiei turce BMC a anunțat că primle prototipuri ale tancului Altay, în noua versiune, vor fi puse la dispoziția armatei pentru testare anul viitor.

Inițial s-a dorit ca tancul Altay să primească un motor diesel de 1.500 CP de la compania germană MTU Friedrichshafen GmbH, cuplat la o transmisie germană Renk, cu care a fost echipat primul prototip Altay. În același timp, concernul german Rheinmetall a creat o societate mixtă cu concernul turcesc BMC pentru producția de diferite tipuri de vehicule de luptă, inclusiv tancuri Altay.

Cu toate acestea, cooperarea industrială germano-turcă a fost rapid întreruptă de sancțiunile autorităților germane privind vânzarea de arme și echipamente în legătură cu participarea armatei turce la războiul civil din Siria. Această situație a întârziat mult derularea a acestui program militar.

După ruperea relaţiilor cu partea germană, industria turca de apărare a lucrat asiduu la dezvoltarea unui motor 100& made in Turcia pentru tancul Altay. Cu toate acestea, din cauza multor probleme întâmpinate în primele etape de proiectare, industria turca de apărare a decis ca primul lot de 100 de tancuri Altary să primească motorul coreean Doosan DV27K cu o putere de 1500 CP. Cel mai probabil, următorul lot de tancuri Altay va primi motorul mult aşteptat la care lucrează industria turcă.

Altay este un tanc greu proiectat de mai multe companii din industria de apărare turcă, cu sprijinul unor companii sud-coreean,  care are bază multe elemente pe care le găsim şi la tancul sud-coreean K2 Black Panther. Față de structura de bază, turela acestui tanc a fost reproiectată semnificativ, cu ajutorul a numeroase componente produse de industria de armament turcă, parțial pe baza transferului de tehnologie din Coreea de Sud.

Printre acestea se numără următoarele sisteme dezvoltate de compania ASELSAN: sistemele de comandă și comunicații, control al focului, navigație și identificare a vehiculelor inamice, precum și sistemul de avertizare cu laser sau sistemul de protecție activă Akkor [ASOP], blindaj suplimentar dezvoltat de compania ROKETSAN și un tun cu țeavă lisă de calibru 120 mm, fabricat sub licență de către compania MKEK. Tancul are, de asemenea, un echipaj format din 4 persoane.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel