Algeria se opune categoric statutului de observator recent obținut de Israel în cadrul Uniunii Africane

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Algeria și alte 13 state membre ale Uniunii Africane încearcă să elimine statutul de observator recent dobândit de Israel după o luptă diplomatică de aproape două decenii.

Ministrul algerian de externe Ramtane Lamamra a declarat că "nu va sta cu brațele încrucișate în fața acestui pas făcut de Israel și Uniunea Africană fără consultarea tuturor statelor membre”, acesta considerând că acceptarea Israelului ca membru observator își propune să destabilizeze Algeria, care “este alături de Palestina și de cauzele juste”.

O sursă diplomatică înaltă a declarat cotidianului Al-Araby Al-Jadeed că Algeria poartă discuții la nivel înalt cu doi dintre cei mai mari aliați ai săi, Nigeria și Africa de Sud, pentru a formula un document de poziție africană ce va fi prezentat la următoarea întâlnire a Uniunii Africane.

Sursa a declarat că Algeria lucrează la o propunere de modificare a Cartei Uniunii Africane, care să împiedice orice țară din afara continentului să obțină un statut special în cadrul uniunii.         

Printre țările aliniate poziției Algeriei se numără Africa de Sud, Tunisia, Eritreea, Senegal, Tanzania, Niger, Comore, Gabon, Nigeria, Zimbabwe, Liberia, Mali și Seychelles. Botswana și Namibia au emis, de asemenea, declarații oficiale care se opun deciziei.

Lamamra consideră că decizia de acordare a statutului de observator este invalidă, deoarece a fost luată fără consultarea tuturor statelor membre și "contrazice valorile și principiile consacrate în legea fundamentală a Uniunii Africane".

Acesta va vizita Tunisia, Etiopia, Sudanul și Egiptul pentru a discuta situația Covid-19 și statutul Israelului în Uniunea Africană.

Egiptul este una dintre cele mai influente țări din organismul african și are o mare influență asupra luării deciziilor în cadrul uniunii.

Șeful guvernului de tranziție sudanez, Abdel-Fattah Al-Burhan, a apărat recent normalizarea relațiilor cu Israel, afirmând că "nu are nimic de-a face cu dreptul palestinienilor de a-și stabili statul".

Palestina are deja statut de observator în Uniunea Africană, iar diplomații israelieni au fost afectați de declarațiile recente ale Uniunii Africane asupra conflictului israeliano-palestinian.

În prezent, Israelul are relații cu 46 de țări africane și parteneriate extinse pe continent, de la comerț la ajutoare.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel