Al treilea donator de F-16 pentru Forțele Aeriene Ucrainene: Norvegia confirmă oficial livrarea de avioane de luptă

S.I. Catalin |
Data publicării:
F-16 norvegian, sursă foto: @official Forsvaret - Forțele armate norvegiene
F-16 norvegian, sursă foto: @official Forsvaret - Forțele armate norvegiene

Potrivit estimărilor preliminare, Norvegia ar putea furniza Ucrainei între 5 și 12 avioane de luptă F-16. Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, a confirmat informația publicată anterior în mass-media, potrivit căreia țara sa intenționează să furnizeze Ucrainei avioane de luptă multi-rol F-16. Oficialul a declarat anterior în cadrul unei conferințe de presă că Norvegia să vă instrui piloții ucraineni și că va furniza două avioane în acest scop.

În același timp, nu au fost încă dezvăluite informații cu privire la câte avioane F-16 poate primi Forțele Aeriene Ucrainene din Norvegia și cât de repede pot fi trimise aceste aeronave în Ucraina. Potrivit premierului Norvegiei, acest lucru va fi anunțat mai târziu.

Cu toate acestea, experții norvegieni sugerează că ar putea fi vorba de o întreagă escadrilă, adică 12 avioane, pe care Norvegia intenționa inițial să le vândă unei companii private din Statele Unite, dar "ceva nu a mers bine" și afacerea nu a fost încheiată.

Există, de asemenea, estimări cu privire la livrarea unui număr mai mic de avioane F-16 către Ucraina. Postul norvegian de televiziune NRK spune că Ucraina va primi între 5 și 10 avioane de luptă, în funcție de starea aeronavelor.

În orice caz, Norvegia va deveni cea de-a treia țară, după Olanda și Danemarca, care va accepta să furnizeze Ucrainei avioane de luptă multi-rol F-16, care vor deveni în cele din urmă principalul tip de aeronavă aflat în dotarea Forțelor Aeriene Ucrainene.

Norvegia avea un inventar de 57 de avioane de vânătoare F-16. România a decis să cumpere un număr mare de avioane de luptă norvegiene second-hand. Vorbim despre cele 32 de avioane F-16. Primele 16 aeronave sunt așteptate să ajungă anul acest, în timp ce Bucureștiul va aștepta cu nerăbdare al doilea lot, compus tot din 16 aeronave, să ajungă anul viitor.

În prezent, mai există destul de multe avioane F-16 stocate în hangarele Royal Norwegian Air Force (RNoAF), dar unele sunt folosite și pentru piese de schimb, așa că intacte au mai rămas 12 aeronave de acest tip. 

Anterior, s-a convenit ca cele 12 avioane F-16 norvegiene să fie vândute companiei americane Draken Internaţional. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproape un an și jumătate, în noiembrie 2021. De atunci, însă, Washingtonul nu a dat încă permisiune oficialilor de la Oslo să efectueze vânzarea.

Draken Internaţional este un contractor american din domeniul apărării care oferă cursuri de instruire pentru piloţii de avioane de vânătoare şi care se mândrește cu una dintre cele mai mari forțe aeriene tactice private din lume.

Norvegia a luat decizia de a renunţa treptat la avioanele de luptă F-16, cu ceva ani în urmă . În realitate, acestea nu mai apar în inventarul Forțelor Aeriene Regale Norvegiene [RNoAF], deoarece au fost consemnate la sol şi oferite spre vânzare.

În prezent, Forțele Aeriene Regale Norvegiene [RNoAF] au o flotă alcătuită din 30 de avioane de luptă F-35A, iar alte 12 sunt așteptate să fie livrate.

Norvegia sprijină instruirea piloților și a personalului tehnic ucrainean pentru operarea avioanelor de luptă F-16

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel