Airbus va construi elicotere multirol H160M pentru armata franceză (Foto)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Airbus Helicopters a prezentat recent un mock-up al lui H160M, viitorul elicopter multirol al armatei franceze, anunță aviatiamagazin.

Comanda a fost deja plasată de Ministerul Apărării de la Paris în 2017, în cadrul programului Elicopter Ușor Interarme (Hélicoptère Interarmées Léger – HIL), care prevede dotarea forțelor terestre, a celor navale și a celor aeriene cu acest aparat, în configurații specifice. H160M, care se bazează în mod evident pe varianta sa civilă, H160, a primit denumirea Guepard și urmează să intre în serviciu începând cu anul 2026.

Elicopterul H160  al celor de la Airbus Helicopters a fost dezvăluit în timpul unui eveniment în Marignane, unde se află sediul central al Airbus Helicopters. În cadrul acestui eveniment, ministrul francez al apărării, Florence Parly, a anunțat că lansarea oficială a programului HIL, care constă în livrarea a 169 de elicoptere către cele trei tipuri de forțe armate ale țării, va începe mult mai devreme. Iniţial, programul "Hélicoptère Interarmées Léger: HIL" era programat să înceapă în 2022, dar ministrul a precizat că acesta va începe în 2021, mai precizează publicaţia Janes.com.

(w670)

Potrivit unui comunicat oficial, noua platformă se dorește a fi una modulară, capabilă să ofere configurații pentru misiuni de infiltrare, interceptare aeriană, sprijin al trupelor sau anti-nava, venind în sprijinul solicitărilor tuturor categoriilor de trupe.

Modelul H160 a fost proiectat pentru a fi un elicopter multirol şi va înlocui cinci modele de elicoptere aflate în dotarea armatei franceze.

În cadrul programului HIL, modelul H160M va înlocui toate tipurile de elicoptere în armata franceză, cu excepția NHIndustries NH90, Airbus Helicopters Tiger și Helicopters Airbus H225M Caracal. În momentul de faţă este în picioare o comandă pentru 169 de elicoptere H160M, câte 80 pentru forţele terestre, 49 pentru cele navale şi 40 pentru cele aeriene.

Faptul că vorbim despre o platformă comună ar trebui să ducă la reducerea semnificativă a costurilor de operare, mai ales că se estimează înlocuirea a cinci tipuri diferite de elicoptere.

,,Suntem mândri că programul HIL este considerat unul strategic. Vreau să mulțumesc Ministerului Apărării, Agenției de Achiziții în domeniul Apărării și forțelor armate pentru încrederea lor și pentru colaborarea strânsă ce au ajutat la crearea condițiilor pentru ca programul să avanseze. Astfel că va fi posibilă accelerarea procesului de înlocuire a aparatelor din generații mai vechi. Echipele noastre sunt angajate să ofere în 2026 un aparat care îndeplinește solicitările forțelor armate franceze în termeni de disponibilitate, performanță și capabilitate, despre care credem că va deveni noul etalon mondial în privința elicopterelor militare medii", a declarat Bruno Even, CEO al Airbus Helicopters.

(w670)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel