Aflată la celălalt capăt al lumii, Japonia e într-o situație similară României. Ambasadorul Dranga: Suntem state de primă linie. Pericolul iminent nu e China, vine din altă parte

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta Asia Pacific / pexels, Lara Jameson
EXCLUSIV
Harta Asia Pacific / pexels, Lara Jameson

Ambasadorul României în Japonia, Excelența Sa Ovidiu Dranga, a vorbit despre situația geopolitică foarte complicată în care ne aflăm.

Odată cu invazia rusă din Ucraina, situația geopolitică globală s-a complicat exponențial - Statele Unite s-au văzut nevoite să reacționeze și să injecteze resurse pentru a stăvili expansiunea rusă în zona Mării Negre. În acest timp, Moscova e nevoită accepte statutul de junior în relația cu China și să caute aliați printre statele-paria, precum Iranul sau Coreea de Nord.

Cu toate acestea, privită din perspectivă globală, agresiunea Rusiei din Ucraina nu reprezintă decât un preambul (și o complicație) pentru adevărata amenințare pentru actualul sistem internațional. Așa cum o arată și documentele elaborate în marile capitale ale lumii, adevărata amenințare sistemică la adresa ordinii mondiale o reprezintă China. 

Statele Unite încearcă să limiteze amenințarea chineză printr-un set de aranjamente de securitate în zona Asia-Pacific. AUKUS - cooperarea militaro-industrială dintre UK, Australia și SUA - este unul dintre instrumente.

De asemenea, Washingtonul mizează pe tensiunile indo-chineze pentru a convinge New Dehli să nu se alăture statelor-taliban, referindu-ne aici la F. Rusă, China, Iran și Coreea de Nord.

Dar poate cea mai importantă alianță militară este Acordul de la Camp David, înțelegere perfectată în august 2023. Joe Biden, premierul japonez Fumio Kishida al Japoniei și președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol au pus bazele unui pact de apărare, menit să prevină o eventuală agresiune chineză și nord-coreeană. 

Mesajul politic de la Camp David pentru China și Coreea de Nord ”este unul fără echivoc -este un mesaj de descurajare. Trei țări esențiale pentru securitatea zonei indo-pacifice își coordonează acțiunile în zona securității”, subliniază ambasadorul Ovidiu Dranga.

 

Coreea de Nord, actorul cel mai imprevizibil în regiune

Harta Japonia, Coreea / pexels, Lara Jameson

Evident, principala amenințare la adresa securității statelor din regiunea Asia-Pacific rămâne China, dar surpriza negativă ar putea veni din partea aliatului său nord-coreean.

Ambasadorul României la Tokyo, Ovidiu Dranga, remarcă impredictibilitatea liderului suprem de la Phenian și nu se ferește să expună câteva observații personale privind situația din regiunea asiatică.

Actorul statal regional cu cel mai mare grad de imprevizibilitate nu este China, ci dictatura Coreei de Nord, riscul unor posibile incidente de securitate serioase fiind unul ridicat.

”Pericolul unei escaladări vine din altă parte (...) Marele risc vine dinspre Coreea de Nord, pentru că orice accident poate să declanșeze o suită de reacții cu un deznodământ greu de anticipat. Conduita liderului de la Phenian rămâne una imprevizibilă (...) iar riscul unui accident care să implice Coreea de Nord este între 6 și 7, pe o scară de la 1 la 10. E o combinație periculoasă între impredictibilitatea unui lider și ezitările unor țări care se presupune că pot să-l controleze”, mai arată ambasadorul român.

În opina diplomatului român, Japonia și România au o poziționare geostrategică similară. ”România și Japonia aparțin aceleiași categorii de state de primă linie”, care trebuie să contracareze amenințări multi-dimensionale, și care reprezintă o sursă importantă de stabilitate regională.

”Mergem în direcția corectă cu Parteneriatul Strategic cu Japonia”, mai arată ambasadorul Dranga, care remarcă cooperarea româno-japoneză în special pe palierul economic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel