Adio pistoale Carpaţi! Sindicatul Europol: 5.000 de pistoale noi Beretta PX 4 vor ajunge la poliţişti

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Sindicatul Europol a anunţat că primele 5.000 de pistoale noi Beretta PX 4, din cele 25.000 cumpărate de IGPR, vor ajunge săptămâna viitoare la poliţiştii de ordine publică şi la cei rutieri.

Evoluția fenomenului infracțional care a cunoscut noi tendințe prin modurile de operare importate din spațiul european, precum și acțiunile violente îndreptate către forțele de ordine din ultima perioadă au făcut ca Ministerul Afacerilor Interne să înțeleagă faptul că mijloacele de intervenție și armamentul din dotarea polițiștilor sunt depășite din punct de vedere al uzurii morale și fizice, precizează Sindicatul Europol.

Începând de săptămâna viitoare, primele 5000 de pistoale din lotul de 25.000 vor ajunge la polițiștii de ordine publică și cei rutieri. De asemenea, elementul de noutate este reprezentat de tocul acestui pistol care va putea fi purtat și pe picior, aspect ce va asigura o mobilitate mai bună a polițiștilor.

Nu au fost puține cazurile în care colegi de-ai noștri au căzut la datorie în urma schimbului de focuri, infractorii folosind arme mult mai moderne și mai puternice decât cele aflate în dotarea polițiștilor, exemplul cel mai pertinent fiind cel de anul trecut, când colegul nostru Cristian Amariei nu a avut nicio șansă în fața pistolului folosit de interlopul Ionel Marcel Lepa.

Alarmante au fost inclusiv cazurile de violență înregistrate în perioada stării de urgență, când polițiștii au fost atacați cu săbii, furci, topoare și alte asemenea obiecte periculoase, de către indivizi extrem de periculoși care nu au respectat ordonanțele militare, expunând astfel, persoane nevinovate la infectarea cu noul coronavirus, care astăzi face mii de victime.

Așadar, după nenumărate sesizări ale organizațiilor sindicale asupra necesității îmbunătățirii mijloacelor din dotare, dar mai ales a armamentului, Inspectoratul General al Poliției Române, după mai bine de 46 de ani, a reușit să demareze procedura de achiziție a unui număr de 25.000 de pistoale de calibru 9 x 19 mm și 1.000.000 de cartușe la prețuri rezonabile, respectiv 1.630 de lei/pistol și 0,75 bani/ cartuș, pentru dotarea exclusivă a polițiștilor de ordine publică și rutieră.

Spre deosebire de pistolul Carpați fabricat în 1974 în al cărui încărcător încăpeau doar 6 cartușe de calibru 7,65 mm, noul pistol Beretta PX 4 cu un calibru de 9 x 19 mm va avea o magazie în care vor încăpea 15 cartușe, înregistrând astfel un progres enorm, întrucât nu de puține ori colegii noștri au rămas fără gloanțe atunci când trăgeau în pneurile autoturismelor folosite la comiterea de infracțiuni, în urmărirea cărora se aflau.

De-altfel, au fost dese situațiile în care, din cauza uzurii morale și fizice a pistolului Carpați, au fost înregistrate incidente de tragere atât la antrenamente cât și în momentul folosirii la intevenții de către polițiști, ca de exemplu blocarea manșonului, percutorul lovea capsa cartușului chiar și cu siguranța pusă, pistolul descărcându-se accidental ori nu se realiza încărcarea automată după executarea primului foc, etc.

Noul pistol ce se va afla în dotarea polițiștilor din segmentul operativ este net superior față de modelul Carpați datorită caracteristicilor, din care exemplificăm pe cele mai relevante:

-țeava mai lungă îi va asigura o viteză și o precizie înaltă;

-este confecționat din materiale moderne care îi asigură o manevrabilitate eficace;

-aparatele de ochire sunt mai bine pronunțate;

-capacitatea încărcătorului este mult mai mare(15 cartușe);

-holsterul modern asigură o manevrabilitate eficientă a pistolului, fără ca polițiștii să piardă secunde bune pentru scoaterea și încărcarea acestuia atunci când sunt nevoiți să execute foc.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel