Activist ucrainean: Putin nu luptă doar împotriva Ucrainei, ci şi împotriva poporului rus

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
regizorul de film şi activistul ucrainean Oleg Senţov
regizorul de film şi activistul ucrainean Oleg Senţov

Vladimir Putin "trebuie să moară", iar Rusia şi Ucraina trebuie să fie libere, pentru că preşedintele rus nu luptă doar împotriva Ucrainei, ci şi împotriva poporului rus, a declarat marţi, la Kiev, într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei române de presă Agerpres, regizorul de film şi activistul ucrainean Oleg Senţov, fost prizonier politic în Rusia.

"Putin trebuie să moară. Rusia trebuie să fie liberă. Ucraina trebuie să fie liberă", a afirmat Senţov, în engleză, răspunzând unei întrebări dacă are un mesaj pentru liderul de la Kremlin, la aproape doi ani de la eliberarea sa, la 7 septembrie 2019, din detenţia din Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri între Moscova şi Kiev.

"Putin nu luptă doar împotriva Ucrainei, ci şi împotriva poporului rus. O mare problemă pentru Rusia este chiar Putin, nu SUA. Mulţi ruşi nu înţeleg asta. În ziua în care vor înţelege că Putin este cea mai mare problemă şi îl vor îndepărta de la putere, Rusia va fi liberă", a mai spus Senţov, intervievat de chiar în Piaţa Maidan din centrul Kievului, locul protestelor sângeroase din 2014, cu ocazia unui eveniment organizat în semn de sprijin pentru prizonierii politici ucraineni din Rusia.

El a afirmat că, în calitate de activist, lucrează pentru a-i susţine pe ucrainenii închişi din motive politice în Rusia şi pentru a le face cunoscută situaţia.

"Pentru noi, foştii prizonieri politici, acesta este un lucru foarte important", a declarat Senţov, care este unul dintre iniţiatorii unei platforme civice pentru eliberarea prizonierilor politici.

"Dar acum este o situaţie foarte proastă, pentru că Putin a avut revendicări politice de la Ucraina în schimbul prizonierilor noştri. Noi nu vrem asta. Noi vrem să schimbăm doar oameni cu oameni. Însă Putin nu vrea prizonieri ruşi din Ucraina. Indiferent dacă e vorba de ucraineni sau de ruşi, lui nu-i pasă. Nu îl interesează decât ambiţiile sale", a spus activistul.

Oleg Senţov a fost arestat în mai 2014 în Crimeea, fiind acuzat de autorităţile ruse că pregătea "atacuri teroriste", alături de alţi trei cetăţeni ucraineni.

În august 2015, a fost condamnat de o instanţă din Rusia la 20 de ani de detenţie sub aşa-zise acuzaţii de terorism. La 14 mai 2018, a intrat în greva foamei pe termen nelimitat, cerând eliberarea tuturor prizonierilor politici ucraineni din Rusia. După 145 de zile de greva foamei, a fost forţat să pună capăt acestei acţiuni de protest, autorităţile ruse ameninţând că îl vor hrăni împotriva voinţei sale.

La 7 septembrie 2019, a fost eliberat din colonia penitenciară în care era închis în Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri între Moscova şi Kiev, după mai mult de cinci ani de detenţie şi în urma unei campanii internaţionale de sprijin a unor organizaţii civice şi guverne.

Marţi seară, Senţov a participat la un eveniment în Piaţa Maidan, organizat de platforma Iniţiativa Civică pentru Eliberarea Prizonierilor Politici în semn de solidaritate cu ucrainenii închişi din motive politice sau religioase în Rusia.

Manifestaţia, la care au luat parte câteva zeci de persoane, a fost prilejuită de aniversarea în absenţă a lui Valentin Vihivski, un fost activist din Piaţa Maidan, inginer şi pasionat de aviaţie, care se află de aproape şapte ani în detenţie în Rusia. El a fost răpit în septembrie 2014 în Crimeea, iar în 2015 un tribunal din Rusia l-a condamnat la 11 ani de închisoare sub aşa-zise acuzaţii de spionaj.

La o întâlnire care a avut loc la Kiev cu un grup de jurnalişti români, ca parte a unei vizite în Ucraina organizate de ONG-ul Consiliul de Politică Externă 'Ukrainian Prism', mama lui Valentin Vihivski, Halina Vihivska, a vorbit despre drama fiului său, despre care spune că a fost torturat încă din momentul arestării.

La rândul său tată al unui copil de 12 ani, pe care nu l-a mai văzut de şapte ani, Valentin Vihivski este unul dintre prizonierii politici ucraineni care se află de cel mai mult timp în detenţie în Rusia.

"De cinci ani, este ţinut închis singur într-o celulă rece, într-un subsol. Ultimii cinci ani au fost un coşmar pentru mine. Faptul că nu mi-am pierdut minţile este un adevărat miracol", a declarat Halina Vihivska, adăugând că simte o mare durere când se gândeşte la fiul său, pe care l-a putut vedea ultima dată în 2017, în timpul unei vizite la închisoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel