Acord nuclear Iran. ”Mingea, în terenul UE”

Vladimir Neagu |
Data publicării:

Teheranul a transmis, sâmbătă, că așteaptă măsuri concrete din partea UE. 

După ce UE va lua decizii concrete, Teheranul va decide dacă acordul cu privire la programul său nuclear poate fi salvat. Mesajul este lansat în prima zi a unei vizite în capitala iraniană a comisarului european pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Canete, potrivit AFP. Canete este primul responsabil occidental primit la Teheran după decizia SUA de a se retrage din acordul istoric semnat în 2015 între Iran şi cele şase mari puteri şi de a reimpune sancţiuni economice ale căror efecte se răsfrâng asupra întreprinderilor străine, în special europene.

UE, soluții practice pentru Iran

UE indicase în această săptămână că încearcă să găsească "soluţii practice pentru a permite Iranului să-şi continue vânzările de petrol şi gaze, tranzacţiile bancare, să-şi menţină legăturile aeriene şi maritime".

Menţinerea acordului nuclear este "fundamentală pentru pacea în regiune", a declarat sâmbătă Canete în cursul unei conferinţe de presă comună cu vicepreşedintele iranian Ali Akbar Salehi, difuzată în direct de televiziunea de stat iraniană.

"Există dificultăţi evidente cu sancţiunile. Noi vom trebui să cerem derogări, exceptări pentru întreprinderile care fac investiţii" în Iran, a declarat Canete.

Legea blocajului, procedură de activare

Comisia Europeană a lansat vineri o procedură care vizează să activeze "legea blocajului" cu scopul de a contracara efectele extrateritoriale ale sancţiunilor americane pentru întreprinderile europene care vor să investească în Iran.

Iranul a avertizat anterior că îşi va relansa programul de îmbogăţire a uraniului la "scară industrială". "Avem multe posibilităţi şi combinaţii posibile" pentru această decizie, a subliniat Salehi, care conduce Organizaţia iraniană pentru Energie Atomică (OIEA).

"Mingea este în terenul Uniunii Europene", a rezumat el în cursul unei întâlniri cu jurnalişti europeni care îl însoţesc pe Canete în vizita la Teheran.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel