Acord istoric în domeniul apărării: Israelul oferă Bahrainului drone și antrenează ofițeri de informații

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Wall Street Journal a relatat (13.07.2022) că Israelul și Bahrainul, unul dintre semnatarii Acordurilor Ibrahim, au semnat un acord major de apărare, înainte de începerea vizitei președintelui american Joe Biden în statul evreu.

Contractul militar, care prevede furnizarea celor mai noi drone și sisteme de interceptare pentru aeronave fără pilot, nu a dezvăluit valoarea tranzacției și nici numărul de drone pe care Israelul se pregătește să le livreze Bahrainului.

Un înalt oficial din conducerea Bahrainului a dezvăluit că speciali;ti israelieni din Shin Bet și Mossad au instruit ofițeri de informații din țara sa, iar vizita ambasadorului regatului în Israel, Khaled Yousef Al-Jalahma, la sediul Elbit Concern, una dintre cele mai mari companii din industriile israeliene de apărare, reprezintă o altă confirmare a relațiilor strânse din domeniul apărării dintre cele două țări.

Israelul și statele din Golf negociază activ o cooperare în domeniul apărării antiaeriene. Recent, Șeful Statului Major al Armatei israeliene, Aviv Kohavi, a participat la negocieri secrete cu omologul său saudit, la care au fost prezenți ofițeri de rang înalt din ambele părţi.

Surse familiare cu conținutul discuțiilor au susținut că participanții la consultări au ajuns la un acord de principiu asupra unui mecanism de sesizare imediată a amenințării aeriene, iar în prima etapă avertismentele vor veni prin linii telefonice sau sisteme informatice. Decizia nu are caracter obligatoriu, întrucât următoarea etapă va consta în coordonarea mecanismelor de avertizare la nivelul conducerii politice a fiecărei țări.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a anunțat, în iunie 2022, instituirea unui sistem regional de apărare antiaeriană, care urmează să fie construit cu participarea Israelului, Statelor Unite și a țărilor din Orientul Mijlociu. Scopul acestuia este de a proteja țările din regiune de posibile lovituri din partea Iranului, folosind rachete, inclusiv de croazieră, și drone de atac.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel