Acord între Polonia și Coreea de Sud pentru recunoașterea reciprocă a certificării de navigabilitate militară

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Acordul prevede ca Polonia să recunoască certificarea Coreei de Sud pentru aeronavele sud-coreene, iar Seulul să facă același lucru pentru aeronavele produse de Varșovia. Polonia este a cincea țară care a semnat acest acord cu Coreea de Sud, după Statele Unite, Australia, Franța și Spania.

Acest acord deschide noi oportunități de cooperare în industria de apărare între Coreea de Sud și Polonia și are ca scop încurajarea exporturilor de avioane de luptă și, mai general, de avioane în Europa, precum și reducerea costurilor (ridicate) de obținere a certificărilor.

Korea Aerospace Industries a semnat deja un acord pentru exportul a 48 de avioane ușoare de luptă FA-50 în Polonia și a livrat deja 12 dintre ele Forțelor Aeriene Poloneze.

Aceste primele douăsprezece aeronave, achiziționate în baza unui contract în valoare de 700 de milioane de dolari, sunt echipate la același standard ca și FA-50 Block 10 în serviciu și în construcție pentru forțele aeriene din Coreea de Sud, cu excepția unor echipamente specifice aviației poloneze.

 

Programul FA-50 PL

 

În curând va începe pregătirea a 36 de aeronave FA-50 PL, la a căror construcție va participa în mod substanțial industria poloneză. Pentru acest program important, Polonia va mai investi 2,3 miliarde de dolari, parțial reinvestiți în consolidarea industriei aeronautice naționale, cu FA-50 PL care va fi exportabil grație acordurilor semnate de Varșovia și Seul.

Echipamentul FA-50 PL va fi mult mai avansat decât cel al recentelor FA-50 livrate. Noua aeronavă va avea, printre altele, radar PhantomStryke AESA, pod de lovire Sniper AA/AAQ-33 (ATP), sisteme Scorpion HMD, modul IFF 5 și muniție ghidată pentru atacuri de precizie.

Cele 36 de aeronave FA-50 PL vor aparține standardului mai avansat Block 20, vor fi livrate între 2025 și 2028 și vor putea, de asemenea, să efectueze misiuni de apărare aeriană fiind înarmate cu rachete cu rază scurtă de acțiune aer-aer AIM-9X Sidewinder ghidate în infraroșu și rachete cu rază medie AIM-120 AMRAAM cu ghidare radar activă.

În a doua fază, primele douăsprezece aeronave construite de KAI în Coreea de Sud vor fi aduse și ele la același standard PL, cu ocazia unui upgrade substanțial la care vor fi supuse.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel