Achiziția de drone pentru Armata României e în etapa finală. Dîncu anunță o comisie specială pentru rezolvarea problemei UAV-urilor

Watchkeeper, sursă foto: Royal Army
Watchkeeper, sursă foto: Royal Army

Înzestrarea Armatei României cu drone tactice e un proces care ar putea să se încheie în următoarea perioadă, în pofida faptului că au apărut complicații iar MApN a suspendat licitația.

În cadrul interviului acordat DefenseRomania în cursul săptămânii trecute, ministrul Apărării Vasile Dîncu a fost întrebat și despre ce se întâmplă cu dronele după ce MApN a anunțat suspedarea procedurii de achiziție.

„În ceea ce privește UAV-urile e în discuție un proces în acest moment. Avem o negociere asupra acestui sistem, e o Comisie care studiază acest lucru. Vom vedea cum se termină programul, dar e clar că avem nevoie, dincolo de șicanele legislative și de birocrație și posibilități de contestare, avem nevoie de un sistem mult mai clar și mai simplu pe înzestrare”, ne-a precizat ministrul Vasile Dîncu, care a dat asigurări că bugetul alocat înzestrării cu drone nu e în pericol.

Ulterior, în cursul acestei zile, Vasile Dîncu a completat declarația acordată publicației noastre, adăugând că o decizie în privința achiziției de drone va fi luată „în scurt timp”

„Este un proces de achiziţie care se află încă în curs. Sunt negocieri pe care comisia noastră de înzestrare le face cu cel care a câştigat licitaţia, ca să corespundă perfect cerinţelor iniţiale pe care cei care au participat la licitaţie le-au formulat ca fiind oferta lor.

Probabil că o să avem în scurt timp un comunicat pe această temă. Probabil că se va finaliza în scurt timp această achiziţie”, a precizat, citat de Agerpres, ministrul Apărării Naționale.

 

Înzestrarea României cu drone. În competiție a rămas doar Watchkeeper x

 

2. Drona tact... (watchkeeper-x-copy_56301000.jpg)

Drona tactică Watchkeeper X, prezentată de Elbit Systems la expoziția BSDA 2022. Foto: DefenseRomania

România intenționează să achiziționeze 7 sisteme UAV din clasa MALE (Medium-Altitude Long-Endurance)  ceea ce înseamnă 21 de drone. Din totalul de 7 sisteme, 6 vor fi în varianta terestră și 1 sistem în varianta navală. Valoarea programului de înzestrare este de aproximativ 300 de milioane de euro.    

În programul de licitație rămăsese doar compania Elbit Systems cu dronele tactice Watchkeeper X. 

Watchkeeper X sunt drone care fac parte din clasa II - cu masă între 150 kilograme și 600 kilograme -. 

Dronele vor fi utilizate în special pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere.

Dronele Watchkeeper X  au la bază Hermes 450, singura diferență fiind la partea de senzori.

CITEȘTE ȘI: De ce a anulat România licitația pentru drone în plin război la Marea Neagră. O poveste bizară cu accente românești

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel