Abordarea Statelor Unite faţă de Iran se schimbă. Diplomat american: Ne interesează ca rachetele iraniene să nu ajungă în mâinile Rusiei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Fateh-110.
Fateh-110.

Statele Unite se vor concentra asupra livrărilor de arme iraniene către Rusia și asupra susținerii protestatarilor din această țară, mai degrabă decât asupra discuțiilor pentru a relansa acordul nuclear internațional, a declarat principalul emisar al administrației Biden pentru Iran.

"Iranul nu este interesat de un acord, iar noi ne concentrăm pe alte probleme acum", a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru  Bloomberg, trimisul special al SUA pentru Iran, Robert Malley.

"În acest moment putem face o diferență în încercarea de a descuraja și întrerupe furnizarea de arme către Rusia și încercând să sprijinim aspirațiile poporului iranian", a spus Robert Malley.

Recent, Iranul a început să îmbogăţească uraniu la puritatea de 60% la situl nuclear de la Fordo, utilizând instalaţii de centrifugare IR6 ca răspuns la o rezoluţie adoptată de AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică, forul nuclear al ONU) care i-a cerut Teheranului să fie mai cooperant.

Iranul a informat AIEA într-o scrisoare în legătură cu acest lucru. În plus, Iranul va construi noi centrifuge la Fordo şi la situl de la Natanz, a menţionat săptămâna trecută Reuters, citând surse mass-media iraniene.

Anunţul vine după ce Consiliul guvernatorilor AIEA a adoptat o rezoluţie care îi cere Iranului să coopereze urgent cu ancheta lansată de agenţie în legătură cu urme de uraniu găsite la trei situri nedeclarate.

Iranul cere încetarea anchetei AIEA ca parte a oricărei reluări a acordului nuclear, o condiție pe care SUA şi aliaţii săi o resping.

"Care este scopul?" a declarat Malley la Roma. "De ce ar trebui să ne concentrăm asupra ei dacă Iranul revine cu cereri care sunt inacceptabile? În acest moment nu ne vom concentra pe acordul nuclear".

Deși contactele dintre Uniunea Europeană și oficialii iranieni continuă și negocierile nu sunt suspendate în mod oficial, nu au existat discuții de la sfârșitul lunii august, a declarat Malley.

Statele Unite urmăresc acum să "întrerupă, să întârzie, să descurajeze și să sancționeze livrările de arme către Rusia din Iran", a spus trimisul special al SUA pentru Iran. Furnizarea de rachete sau acordarea de asistența pentru construirea de facilități de producție militară în Rusia "ar însemna trecerea unor noi linii roşii", a preciza acesta.

În timp ce Kremlinul neagă utilizarea de echipamente militare iraniene, armata rusă s-a bazat în ultimele două luni din ce în ce mai mult pe drone  achiziţionate din Iran, în timp ce își consumă propriile stocuri de muniţie pentru a ataca Ucraina.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, s-a întâlnit luna trecută la Teheran cu lideri iranieni de top.

După cum știți, Rusia a folosit intens drone kamikaze Shahed iraniene în ultimele luni, pretinzând că sunt drone Geran rusești și a negociat, de asemenea, cu Teheranul pentru furnizarea de arme suplimentare, în primul rând rachete. În plus, potrivit unor informaţii care au circulat în mass-media occidentală, în Ucraina ocupată au existat instructori iranieni care au ajutat forțele ruse.

Statele Unite, Uniunea Europeană și Canada au impus deja sancțiuni împotriva Iranului pentru ajutorul militar acordat Rusiei, iar Ucraina discută despre posibilitatea ruperii relațiilor diplomatice cu Iranul. Oficial, Moscova și Teheranul neagă acuzațiile Occidentului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel