A început producția primului Gripen F, varianta cu două locuri, pentru Forțele Aeriene Braziliene

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Gripen E/F, Sursă foto: Saab.com
Gripen E/F, Sursă foto: Saab.com

 

Saab a efectuat prima tăiere de metal pentru avionul cu două locuri Gripen F, ceea ce reprezintă un moment de referință în program.

Gripen F este dezvoltat de Forțele Aeriene Braziliene (FAB) și are același design avansat și aceleași trăsături ca avionul Gripen E, dar are un loc în plus, precum și display-uri și controale pentru al doilea membru al echipajului.

Gripen F are atât un mod de antrenament pentru instructajul unui singur membru al echipajului, cât și un mod prin care cei doi membri ai echipajului pot să împartă între ei sarcinile de lucru, prin setări diferite pe display.

„Acest moment de referință este important pentru proiectul Gripen pentru că demonstrează că faza de dezvoltare se desfășoară cum trebuie. Asta semnalează începutul producției avionului cu două locuri Gripen F, care este așteptată cu anticipație de Forțele Aeriene Braziliene," declară colonelul Renato Leite, șeful Grupului de Minitorizare și Control (GAC-SAAB) din cadrul Forțelor Aeriene Braziliene, potrivit unui comunicat al companiei, emis către DefenseRomania.


Producția Gripen F, cu implicarea industriei naționale de apărare


Programul industrial comun pentru Gripen F este între Saab și companiile brailiene partenere Embraer, AEL Sistemas, Akaer și Atech.

În prezent, aproximativ 400 de ingineri lucrează la dezvoltarea avionului Gripen F, mai ales la Gripen Design and Development Network (Rețeaua de Design și Dezvoltare Gripen -GDDN) de la fabrica Embraer din Gavião Peixoto, statul São Paulo, din Brazilia.

Producția se va face atât în Suedia, cât și în Brazilia.

„Munca de echipă foarte eficientă a multor oameni dedicați, atât în Suedia, cât și în Brazilia, a pregătit acest moment de referință pentru noua versiune a avionului Gripen. Aceste momente de referință sunt clipe speciale datorită rarității lor, și asta dă un sentiment minunat," spune Jonas Hjelm, șeful zonei de afaceri Aeronautică a Saab, potrivit sursei citate.

Brazilia a comandat 28 de avioane de luptă Gripen E, care vor fi livrate începând din 2021, și opt avioane Gripen F, începând din 2023.

Gripen F este oferit de asemenea de Saab și Finlandei, pentru programul lor de înlocuire a avioanelor de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel