A fost stabilită data semnării foii de parcurs pentru integrarea Belarusului și Rusiei în uniunea statală

Cătălin Costea |
Data publicării:

Potrivit ambasadorului belarus la Moscova, Vladimir Semașko, în cadrul ședinței președinților Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko stabilită pentru data de 9 septembrie, la Moscova, va fi semnată foaia de parcurs pentru aprofundarea integrării dintre cele două țări.

„Mulțumim lui Dumnezeu, suntem la linia de sosire trei ani mai târziu, când mai rămâne doar o cartă din cele 28. Aceasta din urmă, cred, îl o vom finaliza pe 7 (septembrie), iar pe 9 președinții se vor întâlni la Moscova, unde vor fi semnate toate cartele și foaia de parcurs pentru aprofundarea integrări", a declarat ambasadorul pe 31 august, în cadrul unei întâlniri cu guvernatorul Regiunii Voronej, Alexander Gusevs, și cu președintele Dumei de Stat, Alexei Gordeev.

Rusia și Belarusul au pus bazele uniunii statale bilaterale încă din 1999. În 2019, au fost elaborate 28 de documente distincte (carte) pentru integrarea ulterioară, dar acestea nu au fost niciodată semnate de șefii de stat.

Pe 29 iunie, în contextul în care MAE de la Minsk a anunţat că Republica Belarus îşi suspendă participarea la Parteneriatul Estic al UE, ambasadorul Semașko informa că Belarusul ocupă locul patru pe lista celor mai importanți parteneri comerciali ai Rusiei.

Tot în cursul lunii iunie a acestui an, ambasadorul Rusiei în Belarus, Evgheni Lukyanov, a anunțat că au fost avizate 27 din cele 28 de carte convenite pentru integrare.

Comentariul autorului: Cu toate acestea președintele Lukașenko nu pare atât de încântat de accelerarea procesului de integrare cu Rusia. Grăbirea procesului este foarte probabil acceptată de nevoie, în condițiile instabilității sociale produse după alegerile prezidențiale din august anul trecut și a presiunilor și sancțiunilor europene.

Însă chiar și după finalizarea celor 27 de documente, Lukașenko a încercat să vină cu o propunere de dezvoltare a unei strategii de integrare cu Rusia până în 2030, ceea ce nu ar reprezenta decât o nouă tergiversare a procesului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel