5,5 miliarde de lire sterline aruncate pe apa sâmbetei. Armata britanică riscă să nu primească vehicule blindate Ajax

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Vehiculul blindat Ajax. Sursa Foto: General Dynamics UK
Vehiculul blindat Ajax. Sursa Foto: General Dynamics UK

Unul dintre programele cheie de înzestrare militară ale Marii Britanii - evaluat la 5,5 miliarde de lire sterline - riscă să devină o ''gaură neagră'' în bugetul armatei britanice, deoarece toate etapele de testare pentru vehiculele Ajax vor rămâne suspendate. Ministerul britanic al Apărării a precizat că nu va accepta în serviciul armatei un vehicul militar care nu răspunde standardelor şi cerinţelor militarilor.

La sfârşitul lunii iunie, DefenceRomania a precizat că etapa de testare şi verificare a noii flote de vehicule de luptă pentru infanterie Ajax, a armatei britanice, a fost oprită pentru a doua oară. Motivul: aceste vehicule sunt atât de zgomotoase încât militarii britanicii au avut nevoie de investigaţii medicale la nivelul căilor auditive.

La momentul respectiv, Ministerul britanic al Apărării a declarat că etapa de testare a noii flote de vehicule de luptă pentru infanterie Ajax – pentru care britanicii au alocat  5,5 miliarde de lire – a fost din nou suspendată, ca urmare a îngrijorărilor cu privire la impactul pe care zgomotul produs de aceste vehicule îl are asupra militarilor.

Ministerul britanic al Apărării este nemulţumit de zgomotul excesiv şi vibrațiile pe care le produce caroseria vehiculelor Ajax, atunci când acestea sun în mişcare.

 

Aceste probleme au determinat armata britanică să impună restricții de viteză vehiculului și să limiteze timpul în care militarii le pot opera

 

Faptul că ministerul britanic al Apărării este nemulţumit de calitatea noilor sale vehicule blindate de luptă, provocă îngrijorări deoarece programul militar de înzestrare Ajax este fundamental pentru modernizarea şi îmbunătăţirea capabilităţilor de luptă ale forţelor armate.

Se pare că aceste blindate nu puteau circula cu o viteză mai mare de 30 km/h, deoarece zgomotul excesiv şi vibrațiile erau atât de mari încât echipajul era obligat să poarte o protecție auditivă. Mai mult, vehiculele Ajax, supuse testelor de către militarii britanice, sunt destul de rigide şi stau destul de prost la capitolul mobilitate – una dintre cauzele acestor probleme este legată de masa vehiculului care este mai mare de 40 de tone.

 

3,5 miliarde de lire sterline şi doar 14 vehicule de luptă Ajax au fost livrate Forţelor Armate Britanice

 

Ministrul britanic al Apărării, Jeremy Quin, a venit cu noi precizări, în urmă cu câteva zile, în legătură cu programul de achiziţie şi etapele de testare pentru vehiculele militare Ajax ale armatei britanice.

Trebuie precizat că Jeremy Quin a lăsat de înţeles, printre altele, că nu este posibil să se stabilească un termen realist pentru introducerea vehiculelor Ajax în serviciul operațional al armatei britanice.

John Healey, secretar de stat pentru apărare, a spus că: au trecut trei luni de la ultima dată de când ministrul britanic al Apărării a fost interogat în legătură cu programul Ajax și de atunci lucrurile au mers din rău în mai rău. Acesta este un program care a costat până acum 3,5 miliarde de lire sterline şi au fost livrate doar 14 vehicule.

 

Achiziţionarea mai multor vehicule blindate Ajax, în diferite configuraţii, reprezintă una dintre priorităţile armatei britanice

 


Marea Britanie este de mai mulţi ani într-o cursă continuă, disperată am putea spune, pentru îmbunătăţirea capacităţilor de luptă ale forţelor sale armate. Cu toate acestea, Ministerul britanic al Apărării se loveşte continuu de piedici privind implantarea unor programe de înzestrare militară – prea puţin bani, întârzieri nejustificate şi mai nou probleme tehnice la vehicule militare noi.

La începutul acestui an, DefenseRomania a precizat într-o amplă analiză, citând surse britanice, că vehiculele blindate Ajax, intrate într-o etapă de testare, s-au dovedit prea zgomotoase şi prea lente pentru gustul militarilor biritanici. Londra a acuzat probleme semnificative de proiectare ale vehiculele blindate Ajax, din partea companiei dezvoltatoare General Dynamics Land System [GDLS].

În septembrie 2014, Ministerul britanic al Apărării a anunțat o comandă pentru 589 de vehicule blindate noi Scout SV [denumite ulterior „Ajax” – în toate cele şase versiuni ale sale] de la producătorul american General Dynamics Land System [GDLS] pentru aproape 4,5 miliarde de euro. Era vorba atunci de înlocuirea vehiculelor blindate CVR (T) ale armatei britanice.

Primul vehicule blindat de luptă Ajax ar fi trebuit să fie livrat în 2017. Cu toate acestea, termenul nu a fost îndeplinit, armata britanică primind în cele din urmă 14 vehicule Ajax pentru testare în 2020. Această întârziere a fost cauzată de dificultățile de integrare ale tunului CT40 de 40 mm pe turela vehiculelor blindate de luptă Ajax.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel