1 milion de drone pe an s-a dovedit a fi un obiectiv mai mult decât realizabil: 200.000 de drone au fost fabricate deja în Ucraina în numai 2 luni

Un militar al Forțelor Armate ale Ucrainei lansează o dronă kamikaze FPV. Sursa Foto: DefenseExpress.
Un militar al Forțelor Armate ale Ucrainei lansează o dronă kamikaze FPV. Sursa Foto: DefenseExpress.

Când Ucraina a prezentat un plan privind producția a un milion de drone FPV în decembrie 2023, a existat un oarecare scepticism în privinţa realizării acestui obiectiv. Și, după cum a arătat deja primele date, numărul de 1 milion de drone este destul de realizabil pentru producătorii ucraineni, deoarece 200.000 de drone FPV au fost deja produse în primele două luni ale anului 2024.

Acest lucru a fost comunicat de către ministrul adjunct pentru industrii strategice Hanna Hvozdiar într-un interviu acordat Forbes Ucraina. Dacă acest ritm al producţiei continuă, la sfârşitul anului 2024 vom vorbi deja de 1,2 milioane de drone FPV, ceea ce înseamnă o depăşire a obiectivului propus în decembrie 2023.

De asemenea, cele 200.000 de drone FPV deja produse în ultimele două luni a depăşit cu mult numărul dronelor produse pe parcursul ultimei luni din 2023 - vorbim de peste 50.000 de drone, dintre care 45.000 au fost fabricate la o singură întreprindere. Deși, după cum precizează publicaţia ucraineană Defense Express, citând surse oficiale, în acest moment există peste 200 de companii mici care produc drone în Ucraina.

Acest lucru înseamnă că producția a crescut semnificativ în ultimele două luni. Și, în mod evident, întrebarea cu privire la cât de mult poate fi produsă tine de primirea unei finanțări corespunzătoare. Trebuie să se înțeleagă că există o corelație directă între costul unei drone și cât de departe și de eficient pot lovi aceste drone - ceea ce se traduce prin utilitate şi raza de acţiune.

În special, integrarea mai multor elemente de comunicații, de imagistică termică și de viziune artificială, cu autodetecție, într-o dronă FPV va crește semnificativ prețul acesteia, dar o va face mult mai eficientă. Prin urmare, în urmărirea unui indicator cantitativ, este necesar să se găsească un echilibru cu eficacitatea lor reală.

În special, integrarea mai multor elemente de comunicații, de imagistică termică și de supraveghere, cu autodetecție, într-o dronă FPV va crește semnificativ prețul acesteia, dar o va face mult mai eficientă. Prin urmare, în urmărirea unui indicator cantitativ, este necesar să se găsească un echilibru în a le face şi eficiente.

Dronele FPV sunt un tip de dronă care este controlată cu ajutorul funcției "first-person view" - presupune transmiterea de imagini video în timp real de la o cameră instalată în partea din față a dronei. Operatorul controlează drona cu o telecomandă și vede în timp real tot ceea ce surprinde camera cu ajutorul unor ochelari VR, ca și cum ar sta în interiorul dronei, la fel ca un pilot de avion.

Acestea nu sunt echipamente militare, ci sunt folosite în viața de zi cu zi pentru a realiza materiale video sau şedinţe foto. 

Dronele sunt extrem de manevrabile și pot schimba rapid direcția. Acest lucru necesită un nivel ridicat de îndemânare și pregătire. Acest lucru se datorează faptului că operatorul trebuie să controleze drona pe tot parcursul zborului. Caracteristicile depind de modelul specific, dar dronele FPV pot atinge viteze de peste 100 de kilometri pe oră și chiar mai mult.

Armata ucraineană folosește dronele FPV ca ''drone kamikaze'', deoarece au instalat pe acestea diferite focoase, precum și pentru a arunca muniție asupra tintelor inamice, după care drona se întoarce. Astfel de drone sunt utilizate în mod tot mai des pe frontul din Ucraina. În mâini unui operator bine preagatit, dronele kamikaze FPV sunt o armă redutabilă capabilă să distrugă diverse vehicule blindate

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel