Zuckerman: Prin HIMARS și F-16, România îşi consolidează rolul de garant al securităţii la Marea Neagră

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, afirmă că programele de înzestrare demarate de țara noastră consolidează rolul de garant al securității în regiunea Mării Negre.

Precizările au fost făcute în cadrul ceremoniei pentru decernarea Legiunii de Merit (în grad de ofiţer) prim-ministrului interimar Nicolae Ciucă, pentru recunoaşterea meritelor din timpul desfăşurării activităţii de şef al Statului Major al Apărării, din perioada ianuarie 2015 - decembrie 2019.

Potrivit acestuia, cel mai bun aliat pe care SUA îl pot avea este o ţară democratică, puternică din punct de vedere militar şi economic. Zuckerman a subliniat că întărirea relaţiilor economice şi de apărare dintre România şi SUA reprezintă priorităţi cruciale.

El a amintit că, în câteva luni, România va deveni primul aliat NATO care va primi un sistem HIMARS, lucru care reaminteşte de "relaţia specială cultivată de ministrul Ciucă între armata SUA şi cea a României".

 

HIMARS, Patriot și F-16 consolidează rolul de garant al securtății la Marea Neagră pentru România

 

"Încorporând sistemul HIMARS în strategia sa de apărare, România îşi consolidează rolul de garant al securităţii în regiunea Mării Negre. HIMARS reprezintă o piesă în programul de modernizare a apărării, care include F-16, elicoptere Black Hawk (...). România este primul partener din regiunea Mării Negre care găzduieşte un sistem anti-rachetă Patriot. Acesta reprezintă unul dintre cele mai importante scuturi ale Europei în faţa ameninţărilor", a precizat Adrian Zuckerman, citat de Agerpres.

"Legăturile dintre ţările noastre nu au fost niciodată mai puternice. Capacităţile militare româneşti vor creşte în continuare. SUA va continua să susţină modernizarea şi interoperabilitatea forţelor armate româneşti şi să ajute România să se protejeze pe sine, precum şi aliaţii din regiunea Mării Negre", a mai completat ambasadorul american.

"Sub conducerea ministrului Ciucă, România a ajuns la capacitatea de a se apăra în mod credibil, pe sine, dar şi alţi membri NATO, împotriva ameninţărilor la adresa integrităţii teritoriale şi a cetăţenilor săi. (...) O economie puternică înseamnă capacităţi de apărare puternice, iar o apărare puternică protejează economia. O Românie puternică înseamnă o Europă puternică şi securitate pentru generaţiile viitoare. Pentru a păstra libertatea şi democraţia în faţa ameninţărilor Rusiei sau Chinei este foarte importantă asigurarea unei economii puternice, dar şi a unui sistem de apărare eficient", a mai spus ambasadorul.

Amintim că, la fel ca și Patriot, achiziţionarea de către România a sistemelor HIMARS, produse de Lockheed Martin, face parte dintr-un acord G2G (guvern-guvern).

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate și utilizate în misiuni reale de Forțele Terestre și Corpul de Infanterie Marină ale SUA și oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanțial, oferind comandanților opțiuni pentru succesul misiunii în operațiile specifice.

Achiziţia sistemului HIMARS face parte dintre cele opt programe esenţiale prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017 - 2026.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel