Zi neagră pentru Iran. Pe lângă nava IRIS Kharg, a mai pierdut un avion de luptă F-5 și doi piloți

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Doi piloți iranieni de avioane de vânătoare au decedat marți, 1 iunie, în urma unui accident care a avut loc la o bază aeriană militară din sud-vestul țării, a informat presa de stat.

Accidentul s-a produs înainte ca avionul F-5 în care se aflau cei doi piloți să decoleze de la baza din Dezful, a informat guvernatorul orașului, Ali Farahmandpour, citat de agenția de știri de stat IRNA.

Baza aeriană a fost închisă, iar cauza accidentului descrisă inițial drept ”tehnică”, face în prezent obiectul investigațiilor.

În pofida informațiilor publicate deja, Farahmandpour a declarat că nu a existat niciun ”accident sau accident aerian” și că alte detalii despre ceea ce s-a întâmplat vor fi făcute publice după anchetă, se consemnează pe site-ul televiziunii iraniene de stat.

Forțele Aeriene ale Iranului se bazează încă pe avioane cumpărate înainte de Revoluția Islamică din 1979. Din cauza anilor de sancțiuni internaționale, achiziționarea de tehnică modernă de zbor sau chiar a pieselor de schimb pentru întreținerea aeronavelor vechi reprezintă o problemă serioasă cu care statul islamic se confruntă în prezent.

Accidentul aviatic soldat cu decesul celor doi piloți și, foarte probabil, cu distrugerea cel puțin a unei aeronave F-5 a avut loc în aceeași zi în care nava iraniană de sprijin logistic IRIS Kharg s-a scufundat după ce a fost observată în flăcări în zona Bandar Abbas din Golful Oman.

Ca și în cazul avioanelor, nava construită în Marea Britanie în 1974 era uzată fizic, iar asigurarea întreținerilor periodice a fost serios afectată de perioada sancțiunilor internaționale. Nu este exclus însă ca incendierea acesteia să reprezinte un nou act în “războiul navelor” pe care Iranul îl poartă cu Israelul în mod tacit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel