WikiLeaks: Washingtonul extinde acuzațiile împotriva lui Julian Assange

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks
Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks

Departamentul Justiţiei american şi-a consolidat acuzaţiile contra fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, prezentând noi elemente conform cărora acesta ar fi recrutat piraţi informatici şi ar fi conspirat pentru intruziune în sisteme informatice, transmit AFP şi DPA.

Un document emis în această privinţă de un judecător federal american extinde amploarea acuzaţiilor anterioare formulate contra lui Assange, fără însă a fi formulate capete de acuzare suplimentare faţă de cele 18 deja existente.

Textul susţine că Julian Assange şi colegi de-ai săi de la WikiLeaks au recrutat piraţi informatici şi că Assange a pledat, la o conferinţă de specialitate, pentru încurajarea altora să obţină informaţii pentru WikiLeaks, notează Agerpres. De asemenea, Assange este acuzat de conspiraţie împreună cu Chelsea Manning, fostă analistă de informaţii din cadrul armatei SUA, pentru a penetra sistemul informatic al Departamentului Apărării.



Avocaţii lui Julian Assange susţin că acuzaţiile Washingtonului sunt motivate politic

Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Assange a fost inculpat în mai anul trecut pentru alte 17 capete de acuzare de justiţia americană, pe baza legislaţiei antispionaj. Susţinătorii săi spun că aceste inculpări constituie un pericol grav pentru libertatea presei.

SUA îl acuză în special pentru că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan.

Printre aceste documente se află şi un video în care sunt văzuţi civili omorâţi de tiruri ale unui elicopter de luptă american în Irak, în iulie 2007.

Julian Assange este încarcerat la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh (sud-estul Londrei). El s-a refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra în 2012, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde era acuzat de viol. Assange a respins mereu aceste acuzaţii, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată în urmă cu trei ani

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel