Viceamiralul Svyatașov: România nu are nicio legătură cu Crimeea, nu poate susține Ucraina în confruntarea cu Rusia

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

În marja Conferinței de Securitate de la Munchen, ministrul român al apărării Nicolae Ciuca, a avut săptămâna trecută, o întâlnire bilaterală cu omologul său ucrainean, Andriy Zahorodniuk. Întâlnirea dintre cei doi miniștri se pare că nu a rămas fără ecou la Moscova.

La finalul întrevederii pe care a avut-o cu Nicolae Ciucă, ministrul apărării din Ucraina a transmis pe o rețea de socializare că atât România cât și Ucraina sunt „îngrijorate de acțiunile amenințătoare ale Federaiei Ruse în Marea Neagră”, dar și de „militarizarea Crimeei”.

În acest sens, ministrul ucrainean Zagorodniuk a sugerat intensificarea cooperării în zona Mării Negre.

Întrevevderea dintre cei doi înalți oficiali a fost analizată de presa din Rusia. Publicația Vzglyad a intervievat analiști militari care au comentat situația de la Marea Neagră și au expus punctul de vedere al Rusiei. 

Spre exemplu, viceamiralul Pyotr Svyatașov, fost șef de personal al Flotei Mării Negre a Marinei Ruse, a oferit un interviu ziarului rus Vzglyad, unde a vorbit despre relația României cu Ucraina.

 

Rușii cred că Ucraina stârnește România împotriva lor pentru a primi un bilet în NATO

 

Rușii sunt de părere că Ucraina încearcă să se apropie de state precum Turci sau România, care sunt membre NATO, pentru a primi o 'invitație' de aderare la Alianță, obiectiv important pentru Kiev. Viceamiralul rus consideră că o asemenea cooperare pe care Ucraina o dorește cu România este ineficientă și acuză Kievul că „inventează dușmani”.

România nu are nicio legătură cu Crimeea, prin urmare, nu poate susține în niciun fel Ucraina în confruntarea sa cu Rusia", a declarat Svyatașov „Nu este nevoie să inventeze dușmani care nu există. Toate acestea sunt prostii”, a completat oficialul rus, pentru sursa citată.

 

„Ucraina și România nu se pot opune Rusiei”

 

Potrivit lui Svyatașov, Flota Mării Negre a Marinei Ruse are toate mijloacele necesare pentru a proteja granițele țării, inclusiv Crimeea. Iar în opinia sa, e greu de crezut că țara noastră și-ar dori tensionarea relațiilor cu Rusia. Pe de altă parte, expertul rus Konstantin Sivkov, contactat și el de Vzglyad, spune că din punct de vedere tehnico-militar, „nici Ucraina, nici România nu se pot opune Rusiei în Marea Neagră, chiar dacă o astfel de dorință există” iar o cooperare între cele două state „nu reprezintă o amenințare la adresa Moscovei”.

Tot în cadrul aceluiași interviu, viceamiralul Svyatașov a subliniat că NATO, fără ajutorul ucrainenilor, monitorizează constant flota rusă din Marea Neagră iar Kievul nu are ce oferi Alianței, precizând că Marina Ucrainei nu deține nici măcar submarine iar majoritatea navelor se află sub comanda Rusiei după anexarea Crimeei. Acesta a mai precizat că Rusia nu neagă apartenența tuturor navelor ucrainene din Crimeea, dar transferul acestora către partea ucraineană nu este posibil decât după încetarea focului în Donbas.

Notă: Textul este o preluare a presei ruse, opinia nu aparține redacției DefenseRomania ci celor intervievați

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel