Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei: ”România, furnizor de destabilizare în regiune”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, susține că România este un furnizor de insecuritate în zonă.

Într-un amplu interviu pe care Valeri Kuzmin l-a acordat publicației vestidinrusia.ro, Ambasadorul consideră că România este furnizor de insecuritate și vorbește despre scutul de la Deveselu.

„Credem că poziția din partea noastră este destul de clară. În ce privește partea română, în opinia noastră, aici există o neînțelegere. România consideră că instalațiile de apărare antirachetă sunt defensive, care nu pot fi folosite niciodată ca arme ofensive. Ceea ce este incorect. Deoarece, din punct de vedere tehnic, chiar și rachete de croazieră "Tomahawk", cu orice echipament, chiar nuclear, pot fi trimise de la aceste lansatoare. Ni se spune că acest lucru este imposibil. Știm bine că, de exemplu, Statele Unite, ca una dintre sarcinile doctrinei lor defensive, sau militare, și-au propus să-i instruiască pe aliații din NATO în privința modului în care ar putea să folosească armele nucleare – nu încă strategice, ci diferite tipuri de arme nucleare. Ce se află în spatele acestui lucru, ce urmează, acum nu putem să presupunem nimic, dar tendința, și una foarte periculoasă, este evidentă.

Amplasarea rachetelor americane care sunt de o importanță strategică pentru a crea un fel de „linie de protecție" în jurul Rusiei și a crea iluzia că, dacă Rusia va fi atacată, inclusiv cu ajutorul armelor nucleare, veți putea să stați în spatele acestui scut – în mod firesc nu poate, în nici un fel, din punctul de vedere al Rusiei, să fie perceput ca un factor de întărire a stabilității sau, cu atât mai mult, ca un factor de securitate. În acest sens, ca răspuns la cuvintele des repetate aici, precum că România a devenit un „furnizor de securitate" se poate obiecta: ea a devenit un furnizor de insecuritate și de destabilizare în această regiune, din cauza rachetelor de la Deveselu.

După cum bine știți, noi suntem deschiși negocierilor, am declarat în repetate rânduri că suntem pregătiți să dialogăm cu NATO, dar să dialogăm ca parteneri egali, pe bază de respect reciproc. Nu așa cum spun Statele Unite: suntem pregătiți pentru un dialog cu Rusia dintr-o poziție de forță. Iar noi spunem că limba dictatului și „poziția de forță" nu sunt potrivite pentru a vorbi cu Rusia. Pentru că dispunem de suveranitate, de un potențial de apărare suficient ...

Tocmai în acest sens, ar trebui luate în considerare consecințele ampalsării elementelor sistemului global de apărare antirachetă al SUA din România”, precizează ambasadorul Valeri Kuzmin.

Din păcate, în România, încercările de a explica logica poziției noastre sunt percepute ca amenințări și acest lucru nu este adecvat. Când Putin explică de ce Deveselu nu poate fi un factor pozitiv sau chiar neutru pentru noi, acest lucru este perceput ca o amenințare. Dar, scuzați-ne, trebuie să respectăm o succesiune logică: mai întâi – cauza, apoi – consecința. Cauza este Deveselu și nu invers”, a mai adăugat diplomatul rus.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel