Va fi o „grădină zoologică” de avioane de luptă în Ucraina: F-16 va fi principalul, dar va fi și Gripen. Reprezintă acest lucru o problemă?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Pentru Ucraina, principalul avion de vânătoare ar urma să fie F-16, dar nu va fi singurul avion din clasa sa din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene, deoarece un alt tip de aeronavă care ar urma să apere spaţiul aerian ucrainean este ''suedezul'' JAS 39 Gripen .

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ihnat, a declarat ieri că Suedia se alătură demersului de a ajuta Ucraina să aibă avioane de luptă moderne.

Youtube video image

Oficialului ucraineana a precizat că nu vor fi "multe avioane Gripen în dotarea" Forțelor Aeriene Ucrainene, în timp ce F-16 va fi principalul tip de aeronavă și va înlocui treptat vechile avioane sovietice.

Merită să amintim că, recent, oficialii de la Kiev au anunţat că piloții ucraineni au început deja "antrenamentul" pe aceste aeronave. Cu toate acestea, nu există încă mai multe detalii, nici în ceea ce privește calendarul, nici în ceea ce privește numărul acestor avioane care ar putea întări capacităţile de luptă ale Forțelor Aeriene Ucrainene.

În timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski în Suedia, la 19 august 2023, s-a aflat că piloții ucraineni sunt deja în curs de pregătire pe avioanele de luptă JAS 39 Gripen, lucru anunțat de guvernul suedez în luna mai a acestui an. Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mikola Oleshchuk, a subliniat că Ucraina ar dori să primească Gripen și că prioritatea este a doua după F-16, deoarece JAS 39 Gripen nu este cu nimic inferior avionului american în ceea ce privește performanța.

Bineînțeles, procesul de posibil transfer al Gripen nu promite să fie rapid. După cum a subliniat și Andri Sibiga, adjunctul șefului Ministerului ucrainean al Apărării, Ucraina are nevoie și de autorizații din partea altor țări care furnizează componente pentru aeronavă, inclusiv Statele Unite.

După cum precizează analiştii publicaţiei ucrainene DefenseExpress, Ucraina va avea în continuare o "grădină zoologică" de avioane de luptă. Trebuie să se înțeleagă că flota de  avioane de luptă de care ar urma să dispună Ucraina nu o să fie formată doar din două tipuri de aeronave occidentale, ci şi din avioane sovietice.

Analiştii militari ucraineni susţin că Forțelor Aeriene Ucrainene le este pur şi simplu imposibil să renunţe într-un timp atât de scurt la avioanele de timp sovietic, cel puțin până la câştigarea războiului.

Sursa citată de exemplu Poloniei care având 48 de avioane de luptă F-16, a păstrat în serviciu nu doar MiG-29, ci chiar și Su-22, care vor fi în utilizate până în 2024.

În cele din urmă, strategia Forțelor Aeriene Ucrainene, stabilita in 2020, rămâne relevantă pentru Ucraina chiar si acum, cel puțin parțial, conform căreia operarea aeronavelor sovietice ar urma să se încheie în 2035. Adică, chiar și atunci, s-a presupus că Forțele Aeriene ucrainene vor opera în paralel diferite tipuri de avioane de luptă pentru o anumită perioadă de timp.

Ca să nu mai vorbim de faptul că, începând cu 2021, flota de avioane de luptă era formată din patru tipuri distincte - Su-27, MiG-29, Su-24 și Su-25.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel