Unul dintre ”turiștii” GRU de la Salisbury – identificat la nunta fiicei generalului responsabil de destabilizarea Europei

Eduard Pascu |
Data publicării:

Radio Liberty și echipa de anchetă Bellingcat au descoperit în surse deschise noi imagini ale agentului GRU Anatoli Cepiga, care, potrivit anchetatorilor britanici, a fost implicat în atacul chimic de la Salisbury, în urma căruia au fost otrăviți fostul ofițer GRU Sergei Skripal și fiica sa Iulia, transmite paginaderusia.

Cepiga a ajuns în Marea Britanie cu un pașaport eliberat pe numele lui Ruslan Bosirov. Acțiunile agenților ruși au dus și la moartea britanicei Don Sturges. Noile imagini confirmă legătura cu serviciul militar de informații al Rusiei atât în cazul lui Cepiga, cât și a generalului GRU Andrei Averianov, comandantul unității militare 29155, care, potrivit The New York Times, este responsabilă de „destabilizarea Europei”.

Imaginile cu Cepiga găsite de jurnaliști sunt de la la nunta fiicei lui Averianov, un eveniment care a avut loc cu șase luni înainte ca Serghei și Iulia Skripal să fie otrăviți.

Folosind baza de date a poliției rutiere, disponibilă pe internet, jurnaliștii au reușit să stabilească faptul că, la sfârșitul anilor 90 Andrei Averianov locuia în satul Rameno, nu departe de Sîzran. Acest lucru le-a permis să identifice profiluri pe rețelele de socializare ale mai multor rude ale sale din regiunea Samara, iar într-unul din aceste profiluri să descopere o altă imagine a lui Averianov, realizată în 2012, în compania celor doi frați ai săi.

(w670)

Jurnaliștii au găsit astfel si contul fiicei, inclusiv cu fotografii de la nunta care a avut loc la sfârșitul lui iulie 2017. S-a dovedit că Anatoli Cepiga a participat la nuntă cu întreaga sa familie – soția și cei doi copii.

Tentativa de asasinat

 

Reamintim, pe 4 martie 2018, fostul angajat al GRU Sergei Skripal, în vârstă de 66 de ani, condamnat anterior în Rusia pentru spionaj în favoarea Londrei, și fiica sa Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost expuși la un agent neuroparalitic în orasul englez Salisbury.

Londra a învinuit autoritățile ruse de implicare în incident. Mai mult, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU din 14 martie, Marea Britanie și Statele Unite au acuzat Federația Rusă că a încălcat Convenția privind armele chimice.

Marea Britanie îi consideră pe Alexandr Petrov și Ruslan Boshirov ca otrăvitori ai familiei Skripal. Potrivit britanicilor, cei doi (care mai târziu, într-un interviu pentru RT, pozau în „simpli turiști”) au pus substanța otravitoare pe mânerul ușii lui Skripal, apoi au aruncat recipientul cu otravă confundând o cutie de donații cu un coș de gunoi.

Într-un interviu pentru Russia Today, Bosirov și Petrov au declarat că nu au nicio legătură cu tentativa de asasinare a lui Skripal și că au vizitat Salisbury pentru a vedea celebra ”Catedrală”.

Între timp, jurnaliștii au aflat că sub numele de Bosirov și Petrov se ascund angajații Direcției principale a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse (GRU), eroii Rusiei, Anatoli Cepiga și Alexander Mișkin.

Vezi și: Serviciile secrete britanice au stabilit identitatea unui al treilea suspect în cazul Skripal

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel