Uniunea Europeană și Vietnam semnează înțelegeri militare

H. D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Pe 5 august, șeful diplomatului Uniunii Europene (UE), Federica Mogherini, va semna un nou acord de apărare cu Vietnamul, primul acord de securitate de acest fel pe care îl va avea Bruxelles cu o națiune din Asia de Sud-Est. 

Este cel mai recent indiciu potrivit căruia UE încearcă să creeze o relație de apărare mai strânsă cu regiunea și în special cu Vietnamul, țară care este în centrul disputelor teritoriale pe care expansiunea Chinei le-a provocat în Marea Chinei de Sud.

După ce a participat la Forumul regional al Asociației Națiunilor Asiatice de Sud-Est (ASEAN) și la o conferință post-ministerială UE-ASEAN la Bangkok între 1 și 2 august, Mogherini se va îndrepta spre Hanoi pentru a semna „un acord privind participarea Vietnamului la armata noastră europeană și misiuni civile ", a declarat ea pentru presă regională la începutul acestei săptămâni. Asia Times publică de altfel declarațiile șefului diplomației europene, unde ea subliniază: „Mă aștept să fie primul dintre mulți dintre prietenii noștri din ASEAN, deoarece misiunile noastre nu servesc doar interesele europene, ci servesc în primul rând interesul păcii și securității la nivel global".

Alături de ministrul vietnamez al Apărării, Ngo Xuan Lich, Mogherini va semna un Acord-cadru de participare (FPA), care va face Vietnamul partenere al operațiunilor UE de gestionare a crizelor, au confirmat surse UE pentru Asia Times. Noul accord (FPA) va permite, de asemenea, unei națiuni partenere să contribuie la operațiunile și misiunile din cadrul Politicii comune de securitate și apărare a UE, o strategie de coordonare a politicilor de apărare și informații ale blocului. Obiectivul principal al acordurilor de cooperare militară dintre UE și națiuni din Sud Estul Asiei este unul de a contribui la pacea și securitatea în vecinătatea lor și în lumea largă, precum și la protejarea ordinii multilaterale bazate pe reguli comun acceptate și aplicate corespunzător.

Acordul dintre UE şi Vietnam va fi al patrulea FPA pe care UE l-a semnat cu o națiune Asia-Pacific, după Australia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud. Acordul vine pe măsură ce relațiile UE cu Vietnamul sunt înfloritoare.

La 30 iunie, cele două părți au semnat un acord de liber schimb (TLC), la aproape patru ani de la încheierea negocierilor. Este a doua tranzacție comercială a UE cu o țară din sud-estul Asiei, după ce a semnat una cu Singapore la începutul acestui an. Comisia Europeană a numit-o „cea mai ambițioasă tranzacție de liber schimb încheiată vreodată cu o țară în curs de dezvoltare".

Hanoiul consideră că acest acord comercial va reduce majoritatea tarifelor la exporturile vietnameze în UE și, în cele din urmă, aproape toate taxele după câțiva ani, ar putea stimula exporturile țării către UE, în valoare de 42,5 miliarde de dolari anul trecut, cu până la 20%.

Construcția unei politici militare și de securitate a Uniunii Europene în zonele de maxim interes economic și politic pentru aceasta reprezintă, în viziunea leaderilor europeni singura opțiune pentru a opri degradarea constantă, observată în ultimul deceniu, a mediului de securitate din spațiul Asiatic ți în special cel dominat de către competiţia feroce dintre SUA și China. O balanță a puterii regionale, prin prezența Uniunii Europene poate reprezenta echilibru necesar reducerii tensiunilor deja existente.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel