Ungaria, între o posibilă achiziţie de avioane F-35 şi participarea la programele FCAS şi Tempest

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Macheta avionului Tempest, alături de un F-35. Sursa Foto: Royal Air Force.
Macheta avionului Tempest, alături de un F-35. Sursa Foto: Royal Air Force.

În cadrul unui interviu acordat cotidianului maghiar Portfolio, Gáspár Maróth, însărcinatul guvernamental responsabil pentru coordonarea dezvoltării forţelor militare şi a industriei militare ungare, a vorbit despre modernizarea flotei de avioane Gripen a Forțelor Aeriene Ungare (HunAF), dar şi despre interesul Ungariei pentru avioane F-35 şi participarea la programele militare FCAS şi Tempest care urmăresc dezvoltarea unor aeronave de generaţia a VI-a.

La începutul lunii ianuarie, Ungaria și Suedia au încheiat cu succes negocierile pentru semnarea unui acord de modernizare a flotei de avioane Gripen C/D la standardul MS20 Block 2.

Potrivit lui Gáspár Maróth, pachetul de upgrade MS20 Block 2 al Gripen reprezintă un salt tehnologic semnificativ pentru aeronavele Forțelor Aeriene Ungare. Datorită modernizării, aeronavele maghiare Gripen C/D vor fi compatibile cu o serie de sisteme moderne de arme și a fost deja semnat un contract pentru achiziționarea de noi rachete, bombele GBU-49 , iar rachetele cu rază lungă de acțiune METEOR sunt şi ele în curs de achiziție.

Însărcinatul guvernamental pentru coordonarea dezvoltării forţelor militare ungare a precizat că planurile viitoare ale Ungariei, în materie de înzestrare militară, includ crearea unei alte escadrile de avioane, dar încă nu a fost luată o decizie. De asemenea, se analizează posibilitatea că Ungaria să fie inclusă într-un proiect de dezvoltare a unei a șasea generații de avioane de luptă.

După cum precizează compania Saab, pachetul de actualizări MS20 Block 2 aduce o serie de îmbunătățiri: mărește capacitățile de luptă a avioanelor Gripen, cât și accesul la o gamă largă de arme care pot fi integrate pe avioanele Gripen ale Forțelor Aeriene Ungare (HunAF). 

Capacitatea sistemului de senzori este îmbunătățită printr-o actualizare a radarului la standardul PS-05/A Mk 4, ceea ce înseamnă că raza de urmărire a ţintelor aeriene a fost crescute semnificativ. 

Citeşte şi: Rachete IRIS-T pentru Gripen. Ungaria achiziționează una din cele mai moderne rachete aer-aer

Compania Saab susţine că prin actualizarea radarului, avioanele Gripen ale Forțelor Aeriene Ungare vor putea detectare mai uşor ţinte aeriene de mici dimensiuni.

Pachetul de actualizări MS20 Block 2  îmbunătățește şi capacitățile de comunicare prin intermediul sistemelor tactical data link pentru avioane – Link 16 (NATO Data link) care este o rețea sigură pentru schimbul și partajarea datelor tactice militare, utilizată de NATO.

 

Ungaria este interesată de crearea unei noi escadrile de avioane de luptă

 

În interviul acordat cotidianului maghiar Portfolio, Gáspár Maróth a precizat că planurile viitoare ale armatei ungare includ şi crearea unei alte escadrile de luptă în cadrul Forţelor Aeriene Ungare. 

După cum se știe, Forțele Aeriene Ungare folosesc în prezent avioane de luptă Gripen de tip C/D. Potrivit lui Gáspár, până acum a fost analizată posibilitatea ca Ungaria să achiziţioneze avioane de luptă F-35, dar din punct de vedere cost/utilitate ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru ce sarcini şi misiuni trebuie să îndeplinească Forțele Aeriene Ungare.

Cu alte cuvinte, din declaraţiile oficialului ungar reiese că avionul F-35 este prea costisitori, iar capacitățile avansate ale acestei aeronave nu sunt necesare Forțelor Aeriene Ungare, deoarece avioanele Gripen acoperă nevoile Ungariei în materie de misiuni pentru protejarea spaţiului aerian naţional şi nu numai.

Gáspár Maróth a subliniat că, printre altele, Ungaria nu cumpără acum un nou tip de avion de luptă, deoarece experții maghiari din industria de apărare se așteaptă la un salt tehnologic în domeniul aviaţiei militare, până în 2030-2040.

''Deci, pe termen scurt, dacă sunt achiziţionate suplimentare avioane de luptă Gripen, ar fi cea mai înţeleaptă alegere. Între timp, însă, trebuie avut în vedere și faptul că achiziția de avioane de luptă necesită o planificare pe termen mai lung, astfel încât apariția unor tehnologii mai noi este atent monitorizată’, a spus Gáspár.

 

Ungaria analizează posibilitatea de a se alătura dezvoltării unui avion de luptă din a șasea generație

 

Responsabilul pentru dezvoltarea forţelor militare ungare a precizat că Ungaria analizează în momentul de față posibilitatea de a se alătura unui program militar care urmăreşte dezvoltarea unui avion de luptă din a șasea generație, dar aceste proiecte sunt încă studiate pentru a înțelege exact care sunt direcțiile de dezvoltare și ce aduc nou, comparativ cu ceea ce există în prezent (n.a. în materie de avioane de luptă). 

În prezent, pot fi identificate două astfel de programe militare la nivel european: unul este proiectul Future Combat Air System (FCAS) condus de Dassault, cu participarea Airbus, Indra, Thales și MBDA, iar celălalt este programul avionului de luptă britanic de generația a VI-a, ”Tempest”. Echipa care va realiza aeronava Tempest este compusă din specialiști ai companiilor BAE Systems, Leonardo UK, MBDA UK și Rolls-Royce, care vor beneficia de expertiză și îndrumarea Ministerului britanic al Apărării.

În concluzie, rămâne de văzut dacă Ungara ar urma să aleagă F-35 sau să participe la unul dintre programele militare care urmăresc dezvoltarea unei aeronave de generaţia a VI-a şi care ar putea fi aportul industriei ungare de apărare la aceste proiecte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel