Rachete IRIS-T pentru Gripen. Ungaria achiziționează una din cele mai moderne rachete aer-aer

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Gripen, dotate cu rachete aer-aer IRIS-T. Sursă foto: Saab
Gripen, dotate cu rachete aer-aer IRIS-T. Sursă foto: Saab

Armamentul aeronavelor de luptă Gripen ale Armatei Ungariei va fi extins cu cele mai moderne rachete aer-aer, a precizat comisarul guvernamental responsabil cu dezvoltarea apărării, Gáspár Maróth.

Forțele Aeriene ungare vor fi înzestrate cu rachetele de tip IRIS-T, contractul de cumpărare fiind semnat vineri cu producătorul german Diehl.

Potrivit lui Gáspár Maróth, achiziția noii rachete împreună cu viitoarea modernizare a avionului  Gripen aflat în serviciu din 2006, vor permite aeronavelor maghiare să îndeplinească cele mai înalte standarde ale aviației secolului XXI.

 

Despre racheta aer-aer IRIS-T

 

Racheta IRIS-T a fost dezvoltată la sfârșitul anilor 90 - începutul anilor 2000, pentru înlocuirea vechilor rachete AIM-9 Sidewinder existente în unele state membre NATO. Este din categoria rachetelor cu rază mică de acțiune – până la 25 km și are o rezistență mai mare la contramăsurile electronice (ECM).

Pilotul poate lansa racheta IRIS-T și în situații de suprasarcină ridicată și deviație unghiulară mare, cu ajutorul căștii, fapt care nu era posibil în cazul rachetei AIM-9 Sidewinder.

În plus, IRIS-T are o manevrabilitate ridicată datorită propulsiei vectorizate. Astfel, racheta poate efectua viraje și la accelerații de 60 g, direcția de deplasare schimbându-se cu 60 de grade pe secundă, fapt care îi conferă capacitatea unică,de a doborî alte rachete aer-aer și sol-aer.

Programul de modernizare MS20 Block II pentru avioanele de luptă Gripen este planificat să îmbunătățească semnificativ și capacitățile de luptă aeriană la distanță medie și mare (out-of-sight air combat - luptă aeriană în afara vederii), precum și armele aer-sol, a adăugat comisarul guvernamental.

La sfârșitul lunii august, Gáspár Maróth a anunțat că Ungaria nu va cumpăra deocamdată avioane de vânătoare din generația a cincea, ci își va moderniza flota Gripen, primul pas fiind achiziționarea unui upgrade de software.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel