Unde sunt dronele de cercetare prezentate intens de armata rusă?

Cătălin Costea |
Data publicării:
EXCLUSIV

În ultimul deceniu, armata rusă a lăsat să se înțeleagă că a construit un adevărat arsenal de drone de recunoaștere. Aceasta a susținut că și-a dezvoltat inclusiv o doctrină de utilizare a dronelor în luptă și că forțele s-au perfecționat în folosirea acestora în Siria, Nagorno-Karabah și în estul Ucrainei.

În conformitate cu principiile ruse de întrebuințare în operații a UAV-urilor, acestea acționează ca „ochi și urechi” aeropurtate, observând zona de interes, asigurând transmiterea datelor între comandanți și forțele din teren, precum și identificarea și urmărirea țintelor.

Deci, dacă armata rusă a început să se bazeze din ce în ce mai mult pe UAV-uri, de ce nu a fost raportată prezența lor în Ucraina?

În șapte zile, coloanele militare ruse au părut să fie prinse în ambuscade, cu unități mici și grupuri de vehicule care manevrau pentru a evita forțele militare ucrainene mai numeroase. Aceste mici detașamente păreau a acționa fără sprijin de informații și au suferit în mod repetat victime. Dronele de supraveghere și recunoaștere (ISR) ar fi trebuit să prevină producerea acestor pierderi, oferind o imagine cât mai clară asupra câmpului de luptă și permițând trupelor și comandanților să ia decizii adecvate cu privire la cursul acțiunilor.

 

De ce avansul inițial al armatei ruse s-a soldat cu atât de multe victime?

 

Există multe motive posibile (printre ele lipsa de pregătire, antrenament sau  motivație) însă aparenta lipsă a mijloacelor ISR, cum ar fi dronele ușoare, are cu siguranță o contribuție semnificativă în plan tactic. În ciuda diferitelor tipuri de UAV-uri disponibile pentru multiple misiuni, faza inițială a invaziei Rusiei în Ucraina nu a prezentat tipul de conștientizare a situației pe care ar trebui să-l ofere astfel de aparate, cel puțin nu așa cum s-a lăudat armata rusă în ultimul deceniu.

Un motiv ar putea fi faptul că sistemele de apărare aeriană și de război electronic ucrainean par să funcționeze destul de bine până acum, ceea ce ar putea interfera cu încercările Rusiei de a-și folosi dronele. Un altul ar putea fi faptul că, în ciuda succesului anterior cu UAV-uri mai mici, declarat de armata rusă, achiziția de drone mai mari și mai capabile a fost aprobată abia recent de Ministerul rus al Apărării.

 

Majoritatea dronelor militare rusești sunt modele relativ mici

 

Sau poate pur și simplu dronele există, dar nu au fost observate. Președintele belarus Lukașenko a declarat recent că, în primele ore ale invaziei ruse, deasupra Ucrainei au operat UAV-uri de supraveghere și recunoaștere.

Dincolo de surprinderea coloanelor ruse în multiple localități din Ucraina, care denotă lipsa clară a sprijinului informativ de nivel tactic, este posibil ca, în ciuda numărului mare de imagini distribuite în mass-media, majoritatea observatorilor pur și simplu să nu fi văzut aceste avioane de dimensiuni mici.

Majoritatea dronelor militare rusești sunt modele relativ mici, ușoare; iar unele sunt chiar concepute pentru a fi lansate manual. Dronele ISR care alcătuiesc cea mai mare parte a flotei ruse (Granat 1, Granat 2, Eleron-3, modelele Zala, Orlan-10, Takhion și Zastava) sunt suficient de mici pentru a mai putea fi observate odată ce se ridică la altitudinea de operare de 1,5 - 2 km.

De asemenea, până când vor apărea dovezi contrare clare, putem să presupunem că UAV-urile sunt folosite acolo unde armata rusă are un succes mai mare, respectiv de către unitățile care înaintează din Crimeea spre nord. De altfel, pe 24 februarie oficiali militari ucraineni au anunțat folosirea sistemelor antidronă în timpul luptelor grele din jurul portului Mariupol (Marea Azov), ceea ce indică faptul că a fost semnalată o formă de activitate a dronelor rusești.

Pe de altă parte, armata ucraineană pare să folosească propriile drone. Imagini și înregistrări video arată drone de luptă Bayraktar TB-2, de fabricație turcă, lovind mai multe convoaie rusești. În aceste câteva zile chiar a fost compusă o melodie, suprapusă pe un colaj de imagini, dedicată acestor drone.

Apărarea neașteptat de robustă sugerează, de asemenea, că dronele ISR ucrainene sunt folosite pentru a identifica și viza forțele rusești în avans, deși afirmația nu poate fi susținută cu informații obținute din surse deschise.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel