Un tribunal din Moscova a prelungit detenţia fostului pușcaș marin Paul Whelan acuzat de spionaj

Eduard Pascu |
Data publicării:
Paul Whelan
Paul Whelan

Detenţia preventivă în Rusia a americano-britanicului Paul Whelan, arestat în urmă cu un an pentru spionaj, a fost prelungită marţi până în martie anul viitor de un tribunal din Moscova, informează France Presse.

Paul Whelan, care este de asemenea irlandez şi canadian, a primit luni vizita reprezentanţilor diplomatici ai celor patru naţionalităţi ale sale în închisoarea Lefortovo, care au putut să-i aducă, cu ocazia Crăciunului, felicitări de la familia sa şi alimente, a declarat pe Twitter serviciul de presă al Ambasadei SUA.

"Au trecut douăsprezece luni de când Pavel nu a mai auzit vocile părinţilor săi, puteţi să-i faceţi o mică bucurie de Crăciun şi să-l lăsaţi să sune acasă", a declarat adresându-se autorităţilor ruse Bartle B. Gorman, însărcinatul cu afaceri american. Tribunalul municipal din Moscova a ordonat marţi prelungirea detenţiei lui Whelan, în aşteptarea procesului său, până la 29 martie, anunță Agerpres.

Serviciile de securitate ruse susţin că l-au arestat "în timp ce comitea un act de spionaj", ceea ce el neagă. El se confruntă cu o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Avocatul lui afirmă că clientului său i-a fost întinsă o capcană de către o cunoştinţă care i-a transmis un stick USB conţinând ceea ce Paul Whelan credea că erau fotografii făcute împreună în timpul unei şederi anterioare în Rusia. În octombrie, la o audiere anterioară, Paul Whelan şi-a clamat nevinovăţia într-un stil figurat.

"Rusia spune că a arestat un James Bond într-o misiune de spionaj, în realitate l-au răpit pe Mister Bean în vacanţă", a declarat el, referindu-se la celebrul spion de ficţiune şi la personajul stângaci interpretat de britanicul Rowan Atkinson. El şi rudele sale susţin că nu a fost îngrijit în mod corespunzător pentru o hernie şi că a suferit rele tratamente în închisoare. Acuzaţii respinse de Rusia, care afirmă că i-a propus chiar o intervenţie chirurgicală.

"Nimic nu ameninţă sănătatea lui Paul Whelan, iar simulările sale, care au loc periodic, sunt, se pare, rezultatul lecţiilor din pregătirea agenţilor de spionaj american", a asigurat Ministerul de Externe rus la începutul lunii decembrie.

Vezi și: Un fost puşcaş marin american, deţinut în Rusia pentru spionaj, face apel la Trump să-l ajute

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel