Un test major pentru diplomația americană

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
Secretarul de stat Mike Pompeo discută cu consilierul pentru securitatea națională, John Bolton
EXCLUSIV
Secretarul de stat Mike Pompeo discută cu consilierul pentru securitatea națională, John Bolton

Dacă zilele trecute, John Bolton, calculatul consilier de securitate națională a fost în Israel și Turcia pentru a prezenta graficul și condițiile retragerii americane din Siria, iată că marți şi miercuri, Mike Pompeo, secretarul de stat se află în regiune.

Marți, la Amman, capitala regatului Iordanian, Mike Pompeo a trebuit să răspundă tirului de întrebări pline de uimire ale suveranului Hashemit, care pe lângă că este absolvent al West Point, vorbește perfect limba politicii americane în regiune. Cu numai ore înainte de aterizarea emisarului SUA, palatul regal iordanian lăsase să se scurgă în presă cuvântul confuzie, caracterizând astfel situația creată de anunțul lui Trump cu privire la Siria. Și nu este vorba despre o confuzie semantică sau o neînțelegere a nuanțelor ci este vorba de ceea ce au făcut turcii, care prin prietenii lor din presa europeană, preluată imediat de către cea americană, au strecurat fraza ucigașă a lui Trump: Siria este a ta!. Fraza este parte a discuției telefonice dintre președintele american și Erdogan al Turciei.

Această picătură de acid trumpian, lăsată să apară în public special, a scufundat lumea arabă într-un întuneric neprietenos. De unde și masiva prezență a principalilor decidenți de politică externă și de securitate din SUA, în frunte cu secretarul de stat, consilierul de securitate națională şi comandantul statului major inter-arme.

Confuzia domină de câteva zile întregul Orient Mijlociu, cu extensiile sale sensibile la orice gest al SUA din lumea arabă

Golful Persic şi desigur drumul chinez al mătăsii rezonează și acționează ca și când SUA s-ar fi retras din întreg spațiul acela, lăsând locul liber pentru Iran. Președintele Trump a busculat decenii de liniște diplomatică, reglând prin mișcarea siriană, nu numai tensiunile cu Rusia, dar mutând practic jocul strategic pe Iran și blocând avântul Turciei. Căci Iranul, de peste trei săptămâni face ample transferuri de resurse militare și maritime, efectiv îndreptându-se spre Oceanul Atlantic, încercând să anunțe o eventuală închidere strategică a culoarelor de transport maritim și comercial. Acțiunile persane sunt percepute cu disperare de către micii actori arabi, care își văd amenințate culoarele lor comerciale, având de negociat cu Iranul imperial. Cel mai neplăcut surprins și vizibil supărat este regatul Iordanului care are de răspuns zilnic presiunii palestiniene. Iată deci cum un singur tweet a schimbat siguranța aliaților și a transformat-o într-o neliniște profundă.

Secretarul Pompeo trebuie să răspundă la toate întrebările pentru a clarifica confuziile zonale despre semnificația reală a dezangajării americane din Siria. Pentru Trump, din punct de vedere strategic, războiul actual dintre facțiunile siriene nu are o importanță majoră, anihilarea ISIS fiind singurul obiectiv militar pe care și l-a propus incă de la începutul mandatului său. Dar cu o încărcătură simbolică masivă, situația siriană a impus imaginea unui Iran victorios.

Pompeo şi Bolton acționează pe două fronturi diferite, dar convergente. Primul plan a fost acela al asigurării Israelului și Turciei. Pe prima a trebuit să o calmeze cu privire la prezența militară iraniană în Siria și pe a doua a trebuit să o calmeze în avântul său războinic împotriva kurzilor. Căci tocmai kurzii vor fi aceia care vor putea să oprească orice încercare iraniană de a se apropia prea mult de granița siriano-israeliană.

După Iordania, în următoarele zile, Pompeo va vizita Egiptul și desigur națiunile Golfului

Cum acesta nu a dat nici un fel de explicații cu privire la calendarul retragerii militare din Siria și nici ce acțiuni militare vor fi continuate pentru a elimina complet micile grupări rămase în luptă din cadrul ISIS, confuzia pare a fi starea emoțională cea mai periculoasă, care domină astăzi aliații și interesele acestora în Orientul Apropiat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel