Iron Dome, principala opțiune pentru a apăra Ucraina de Rusia. SUA se pregătesc să transfere sau să vândă sistemul de apărare către Kiev

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

De la preluarea mandatului, administrația Biden a menținut sprijinul militar – echipamente şi instruire militară –  către armata ucraineană. Bugetul militar al SUA pentru anul în curs prevede alocarea a 275 de milioane de dolari pentru sprijinul militar acordat Ucrainei – cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut. Iar, la începutul acestei luni, cu ocazia vizitei în SUA, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a primit asigurări din partea Washingtonului că vor fi alocate 60 de milioane de dolari drept sprijin militar suplimentar pentru Ucraina.

După cum relatează recent publicaţia Politico, unii membrii ai Congresului SUA încearcă să facă mai mult pentru sprijinirea Ucrainei și au inclus un amendament atașat la proiectul de lege pentru apărare din 2022 care ar oferi posibilitatea administrației Biden să vândă sau să transfere noi sisteme de apărare aeriană şi antirachetă către Ucraina, inclusiv posibilitatea de a trimite o baterie a sistemului israelian de apărare aeriană Iron Dome, recent achiziţionată de SUA şi operată în prezent de US Army.

Inclus în versiunea proiectului de lege privind politica de apărare pentru 2022 – elaborată de Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Camerei Reprezentanţilor – este un amendament care solicită Pentagonului să prezinte Congresului un raport care să prezinte opțiunile pentru o posibilă vânzarea sau transfer către Ucraina a „sistemelor existente” (cel mai probabil să referă la Iron Dome), care probabil nu vor fi utilizate prea curând de Armata SUA.

Publicaţia Politico susţine că sugestia vânzării sau trimiterii de noi sisteme de apărare aeriană în Ucraina ar crește probabil tensiunile cu Rusia – țară care desfăşoară din 2014 un război proxy în estul Ucrainei. Sursa citată precizează că Moscova ar putea considera un astfel de transfer în apropierea graniţelor sale drept o provocare, mai ales dacă ţinem cont de faptul că Rusia s-a tot plâns de-a lungul timpului că sistemul american de apărare antirachetă din România [Sistemul Antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu care este pur defensiv] ar putea fi folosit în scopuri ofensive, acuzație pe care SUA și NATO au respins-o categoric.

Informaţia privind posibilitatea desfăşurării de către SUA a unor sisteme de apărare antirachetă pe teritoriul Ucrainei este confirmată şi într-un comunicat de presă, emis astăzi de către Administraţia Prezidenţială de la Kiev.

’’Datorită acordurilor care au fost încheiate în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski în Statele Unite ale Americii, Ucraina ar putea primi noi sisteme de apărare aeriană și antirachetă, în special sistemul Iron Dome’’ se precizează în primele rânduri ale comunicatului de presă.

 

De ce sisteme Iron Dome?

 

În baza unui acord semnat în 2019, Israel a vândut două baterii Iron Dome către Statele Unite, prima fiind livrată la sfârșitul anului 2020 și a două în ianuarie 2021. De atunci, armata SUA a lucrat pentru a integra Iron Dome în sistemul său stratificat de apărare antiaeriană.

Israelul este interesat să vândă Iron Dome în străinătate, în special către SUA, dar fără să ofere acces la o parte din secretele tehnologice care fac ca acest sistem să fie unic. În martie 2020, armata SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că nu a primit acces la codul sursă al sistemului Iron Dome. SUA au precizat atunci că, Iron Dome nu poate fi parte a sistemului integrat de comandă pentru apărare aeriană și antirachetă (America’s Integrated Battle Command System – ICBS), ceea ce face achiziția puțin probabilă.

Oficialii armatei solicitaseră „codul sursă” al sistemului israelian de apărare antirachetă Iron Dome, care furniza informații de natură tehnică, dar Israelul a refuzat să furnizeze codul care detaliază modul în care funcționează sistemul - o componentă necesară pentru integrarea sistemelor de apărare ale celor două țări.

Acest refuz al Israelului i-a făcut, la momentul respectiv, pe mulţi analişti militari să atragă atenţia că această decizie va cantări foarte mult în decizia Statelor Unite de achiziţiona sau nu mă multe sisteme Iron Dome.

 

Nu este prima dată când este vehiculată posibilitatea ca Ucraina să achiziţioneze un sistem Iron Dome

 

Nu este prima dată când în mass-media internaţională apare informaţia ca Ucraina vrea un sistem performant de apărare antirachetă, iar Iron Dome este unul dintre sisteme despre care Ministerul ucrainean al Apărării se interesează.

În luna mai, ministrul ucrainean al Apărării, Andrii Ţăran, a declarat că ministerul pe care îl conduce a lansat, începând cu anul 2020, mai multe iniţiative care îşi propun crearea unei apărări antirachetă eficiente pentru Ucraina.

Andrii Taran a precizat, la momentul respectiv, că Ucraina analizează posibilitatea achiziționării unui sistem antirachetă de tip Iron Dome („Cupola de Fier”). Ţăran a precizat că ministerul ucrainean al Apărării a început anul trecut derularea mai multor programe pentru a crea un sistem eficient de apărare antirachetă în Ucraina.

În iunie, precizam într-o altă analiză, care trata un subiect similar, că primăria orașului ucrainean Mariupol caută să cumpere din Israel un sistem de apărare antirachetă Iron Dome, pentru a proteja aeroportul şi spaţiul aerian al oraşului.

Viceprimarul orașului, Serghei Zaharov, a declarat într-un interviu acordat presei locale că redeschiderea spaţiului aerian şi protejarea acestuia, precum şi refacerea şi modernizarea infrastructurii sunt două dintre principalele obiective care trebuie atinse pentru redeschiderea aeroportului Mariupol.

„Pentru securitate, israelienii folosesc sistemul de apărare tactic Iron Dome. Putem adopta, de asemenea, această practică și deja am pus bazele în acest domeniu și suntem conștienți de pașii care trebuie făcuţi", a spus la momentul respectiv Zakharov.

Anterior, analizând toate aceste intenţii ale unor oficiali ucraineni, a precizat că acest demers vine ca urmare a faptului că Ucraina se teme că forţele separatiste pro-ruse din Donbas pot întreprinde în viitorul apropiat un atac masiv cu rachete.

Personal consider că este puţin probabil ca Ucraina să cumpere din Israel sistemele Iron Dome - unitatea de lansare - ci doar componenta radar, după modelul Slovaciei, Cehiei și Ungariei. Ucraina nu poate cumpăra sistemul Iron Dome, deoarece acestea nu este disponibil la export, iar pentru un posibil transfer, chiar şi temporar, Statele Unite ar trebui să poarte discuţii cu statul Israel. 

Excepţie de la această regulă fac Statelor Unite, deoarece compania americană  Raytheon - dezvoltatorul sistemului Patriot - a participat şi la dezvoltarea lui Iron Dome.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel