Un oficial polonez afirmă că NATO ia în considerare posibilitatea de a doborî rachetele rusești care se apropie de granițele sale

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Imagine ilustrativa - rachetă rusească în spațiul aerian polonez. Sursa foto: X.
Imagine ilustrativa - rachetă rusească în spațiul aerian polonez. Sursa foto: X.

NATO ar lua în considerare opțiunea de a doborî rachetele rusești dacă acestea se vor apropia prea mult de granițele sale, a declarat, la 26 martie, ministrul adjunct de externe polonez Andrzej Szejna pentru postul polonez RMF24.

Polonia a fost nevoită să își mobilizeze avioanele de luptă pentru a-și proteja spațiul aerian în timpul atacului cu drone și rachete al Rusiei împotriva Ucrainei la 24 martie, când o rachetă de croazieră rusă a intrat în spațiul aerian al Poloniei timp de 39 de secunde.

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost convocat de Ministerul de Externe al Poloniei ca răspuns la incident, dar a respins cererea.

Szejna a declarat că "(Rusia) știa că, dacă racheta tranzita mai mult tip pe teritoriul Poloniei, ar fi fost doborâtă. Ar fi avut loc un contraatac".

"În cadrul NATO sunt analizate diverse concepte, inclusiv ca astfel de rachete să fie doborâte atunci când sunt foarte aproape de granița NATO", a adăugat el. O astfel de propunere ar trebui să fie aprobată de partea ucraineană, a precizat Szejna.

Rachetele rusești au intrat anterior în spațiul aerian polonez în timpul unor atacuri asupra Ucrainei. La 29 decembrie 2023, o rachetă a intrat în spațiul aerian polonez, punând apărarea țării în stare de alertă maximă.

Într-un alt incident, pe 15 noiembrie 2022, o rachetă a intrat pe teritoriul polonez în timpul unui atac în masă al Rusiei, ucigând doi civili. Anchetatorii polonezi au concluzionat ulterior că a fost o rachetă lansată de un sistem antiaerian ucrainean, lansată pentru a intercepta atacul rusesc.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel