Un nou pas către avioane Su-24 dotate cu rachete Taurus? Ucraina spune că discuțiile pentru rachetele germane cu rază lungă au avansat

Darius Muresan |
Data publicării:
Su-24 ucrainean. Photo credit: Ukrainian Air Force @Twitter
Su-24 ucrainean. Photo credit: Ukrainian Air Force @Twitter

Subiectul transferului către Ucraina a rachetelor aeropurtate cu rază lungă de acțiune de tip Taurus germane s-a aflat în centrul atenției media în ultimele săptămâni.

Potrivit unui material al Der Spiegel, publicat în cursul lunii trecute, guvernul german este în prezent angajat în discuții atent clasificate cu reprezentanții industriei de apărare, pentru a se ajunge la cea mai adecvată soluție de sprijin pentru Ucraina.

Informațiile arată că aceste discuții se concentrează în principal pe potențiala furnizare a sistemului de rachete Taurus către Ucraina, având însă prevăzută încorporarea unor modificări software care ar împiedica efectiv Kievul să lovească teritoriul Rusiei folosind aceste rachete.

În iulie, Franța și-a anunțat intenția de a urma exemplul Regatului Unit furnizând Ucrainei rachete SCALP-EG (versiunea franceză a Storm Shadow), cu o rază de acțiune efectivă de aproximativ 250 de kilometri.

Taurus au o rază de acțiune de peste 300 kilometri, iar în unele versiuni ajungând la 500 km.

CITEȘTE ȘI: Germania pregătită să livreze Ucrainei rachetele Taurus cu modificări software care să nu permită atacarea teritoriului Rusiei

 

Un nou pas către avioane ucrainene Su-24 dotate cu rachete germane Taurus?

 

2. Avion de l... (su-24-ucraina-munitie_84443300.jpg)

Avion de luptă ucrainean de tip Su-24 și muniție aferentă. Photo credit: 7th Brigade press service via Defence Express

Sunt multe zvonuri în ceea ce privește aceste rachete germane. Ministrul Apărării de la Berlin a declarat recent că rachetele Taurus nu reprezintă o prioritate în momentul de față pentru Ucraina.

Ucrainenii sunt însă mai optimiști. 

Ucraina şi Germania au discutat în detaliu furnizarea de rachete germane Taurus cu rază lungă de acţiune la Kiev , există progrese în această chestiune. Potrivit agenției Unian, Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, a avut o întrevedere recent la Kiev cu omologul său german Annalena Burbok.

Cei doi au discutat despre exportul de cereale și furnizarea de arme suplimentare Ucrainei. Mai exact, potrivit lui Kuleba, discuțiile s-au axat pe consolidarea apărării aeriene a Ucrainei și transferul rachetelor cu rază lungă de acțiune Taurus.

„Am discutat în detaliu despre furnizarea de rachete germane cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucrainei”, a precizat Kuleba, care a subliniat că discuțiile privind acest transfer de rachete au avansat.

Anterior șeful diplomației ucrainene, a dat asigurări că nici rachetele ATACMS americane și nici Taurus nu ar fi folosite pentru a lovi teritoriul rus, aceasta fiind una din temerile aliaților privind escaladarea conflictului în cazul livrării acestor sisteme.

,,Rachetele cu rază lungă de acțiune s-au dovedit a fi cruciale. De aceea, Taurus și ATACMS sunt esențiale pentru succesul Ucrainei și le cerem partenerilor să le furnizeze cât mai curând posibil. Ambele vor fi folosite exclusiv în interiorul granițelor noastre. Cu cât raza de acțiune a rachetelor este mai mare, cu atât războiul este mai scurt", a scris Dmitro Kuleba, pe Twitter, luna trecută.

Rachetele aeropurtate Taurus sunt integrate pe avioane de luptă Tornado, Eurofighter Typhoon, Gripen, F/A-18 Hornet și F-15K.

În prezent rachetele moderne occidentale Storm Shadow și SCALP-EG pe care le deține Ucraina sunt integrate pe avioane Su-24.

CITEȘTE ȘI: Forma Storm Shadow oferă rachetelor britanice capacități stealth greu de interceptat. Marea problemă a Ucrainei sunt însă avioanele Su-24

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel