Un judecător bulgar sancționat de SUA, premieră în istoria regiunii noastre

H.D. Hartmann |
Data publicării:

Pentru prima dată în istoria regunii noastre, Statele Unite au impus sancțiuni personalizate împotriva unui judecător din Bulgaria. 

Printr-o declarație a secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, din 5 februarie a.c., a fost anunțată introducerea pe lista neagră americană a judecătorului Curții Penale specializate în corupție din Bulgaria, Andon Mitalov. Motivarea principală este redată clar și se referă la implicarea judecătorului bulgar în „acte corupte care au subminat statul de drept și au compromis puternic independența instituțiilor democratice din Bulgaria". Conform Departamentului de Stat, Andon Mitalov, este implicat în corupția „semnificativă" care există în țara vecină României.

Declarația amercană a mai adăugat pe soția lui Mitalov, Kornelia Stoykova-Mitalova și pe fiica sa, Gergana Mitalova, care au primit, de asemenea, statut de „desemnare specială", ceea ce practic le împiedică să intre în Statele Unite. Desemnările speciale reprezintă un statut cu totul aparte în raport cu procesul de refuz de intrare pe teritoriul american și se referă la cetățeni străini ale căror acțiuni reprezintă încălcări grave ale intereselor americane pe teritoriul altor state.

Abia în noiembrie anul trecut, Mitalov a ieșit din anonimatul său complet, când președintele asociației Rusofilii, Nikolai Malinov, pentru a părăsi țara și a pleca la Moscova, din mijlocul unei anchete în care era acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. LA Moscova, Malinov a fost decorat personal de președintele rus Vladimir Putin, care i-a acordat bulgarului câteva minute pentru un interviu personal.

Acesta este motivul pentru care judecătorul Mitalov a devenit subiectul conversației dintre premierul Boyko Borisov și președintele SUA, Donald Trump, în SUA. Un astfel de caz, asemănător dar fără consecințele dramatice pe care le cunoaște bulgarul astăzi, a avut loc acum câțiva ani și în România, unde un acuzat de corupție, fost senator PSD, a fost și el decorat de către președintele rus Putin. Românul și-a primit decorația din mâna amabasadorului rus la București, nimeni din justiția română dându-i dreptul să se deplaseze la Moscova.

Cariera judecătorului Andon Mitalov a început în 1991, când a fost numit anchetator militar la Parchetul districtului militar din Sofia. După 3 ani, Mitalov a devenit procuror militar, a primit un grad de maior, dar în 1999 a demisionat. Urmează o carieră ca avocat. În 2013, în urma unui concurs, devine judecător specializat în acet de corupție. Iar șapte ani mai târziu, este practic desemnat dușman al SUA.

"Aceasta este prima desemnare de acest fel în Bulgaria și reafirmă angajamentul SUA de a combate corupția din Bulgaria și la nivel global", a declarat Pompeo în declarația. "Statele Unite continuă să sprijine prietenii săi bulgari în lupta împotriva corupției. Departamentul de Stat va folosi aceste puteri date de lege pentru a promova responsabilitatea pentru actorii corupți din această regiune și la nivel global ", a adăugat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel