Un general rus arată cu degetul către România: Ucraina va folosi avioane F-16 împotriva Rusiei de pe baze de pe teritoriul României

Avioane americane de tip F-16 Fighting Falcon, aparținând Escadrilei 510 Expediționară de Vânătoare „Buzzards”. Foto: U.S. Air Forces in Europe and Air Forces Africa
Avioane americane de tip F-16 Fighting Falcon, aparținând Escadrilei 510 Expediționară de Vânătoare „Buzzards”. Foto: U.S. Air Forces in Europe and Air Forces Africa

Fake news: Ucraina va folosi avioane F-16 de pe aerodromurile României. Propaganda rusă înaintează agresiv scenariul privind folosirea de către ucraineni a avioanelor F-16 Fighting Falcon de pe teritoriul mai multor state NATO, inclusiv României, cu intenția de a arăta implicarea Alianței în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Un pas uriaș în ceea ce privește livrarea de avioane de luptă occidentale pentru Ucraina s-a făcut după ce SUA au decis să susțină oficial decizia statelor aliate de a pregăti piloți ucraineni. Procesul se desfășoară pe „repede înainte”.

Decizia deschide practic ușa livrărilor de avioane occidentale către Ucraina. Până în prezent nu există o informație oficială cu privire la ce avioane va primi Ucraina, dar „toate drumurile” duc la F-16 Fighting Falcon, aeronava de producție americană de generația a IV.

F-16 pare cea mai bună soluție în contextul în care există un număr mare de state care operează cel mai popular și performant avion de generația a IV-a din lume.

State precum Danemarca sau Olanda ar putea fi primele care vor livra F-16 Ucrainei.

 

Fake news: Un general rus arată cu degetul către România și spune că Ucraina va opera F-16 de pe aerodromurile românești și poloneze

 

2. Avioane F-... (f-16-sua_81848000.jpg)

Avioane F-16 Fighting Falcon americane, din cadrul Escadrilei 510 Expediționară de Luptă, la Baza Aeriană Aviano (Italia). Sursă foto: U.S. Air Force

Portalul rus de propagandă Vzgyad a publicat recent un amplu material dedicat modului în care Ucraina va opera viitoarele avioane F-16 Fighting Falcon. În textul respectiv experți militari și chiar generali în rezervă insinuează fără nicio dovadă că avioanele vor opera de pe aerodromuri ale unor state membre NATO, precum România și Polonia. Materialul a fost preluat de mai multe publicații ruse.

Generalul (r.) Vladimir Popov, fost pilot militar, își arată convingerea că viitoarele F-16 ucrainene vor opera din România, Polonia și chiar Slovacia.

Popov spune că Ucraina va primi primele F-16 în cel mai fericit caz în toamna anului acesta sau undeva la finalul anului. El e convins că avioanele vor fi dislocate pe aerodormurile din statele NATO, în primul rând Polonia și România, „întrucât e necesar să se acopere adâncimea operațional tactică: Odesa, Nicolaev, Herson”.

Un expert militar intitulat Iuri Knutov a adăugat că raza de acțiune a F-16 va permite avioanelor americane să se angajeze în misiuni împotriva țintelor ruse de pe aerodromuri stărine.

E clar că acest lucru nu se va întâmpla, în contextul în care vastele rețele de sateliți de la nivel global, avioanele de avertizare timpurie inclusiv rusești, sistemele radar etc, ar detecta imediat misiuni ale avioanelor ucrainene de pe aerodromuri din statele NATO. Subiectul e folosit de propaganda rusă pentru a implementa ideea unui război de apărare pe care Rusia îl poartă împotriva NATO.

Generalul (r.) Mircea Mîndrescu, în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, a exclus și el posibilitatea ca F-16 ucrainene să opereze din România. Și, explică acesta, chiar dacă mentenanța și întreținerea acestor avioane va fi o provocare uriașă pentru ucraineni, infrastructura aerodromurilor ucrainene nu e incompatibilă cu F-16. 

„Este exclus (n.r. - ca F-16 ucrainene să opereze din România). Am convingerea că e exclus un asemenea scenariu. Nu, în niciun caz, nu se va întâmpla așa ceva. Ei (n.r. - rușii) se uită și argumentează geografic, am fi noi, polonezii, slovacii și ungurii. Bineînțeles că F-16 vor putea opera de pe pistele ucrainene. Gândiți-vă că aterizează acolo avioane imense precum Antonov. Sigur, vor trebui să dețină mijloace pentru a curăța zona cum trebuie, în contextul sensibilității avioanelor F-16. Dar nu pistele sunt problema, sunt alte chestiuni care trebuie rezolvate pentru ca F-16 să fie utilizate la capacitate maximă”, a explicat și generalul român.

Amintim că înaintea invaziei ruse avioane F-16 au mai aterizat operat de pe aerodromurile ucrainene în cadrul unor exerciții militare comune cu Forțele Aeriene Ucrainene.

CITEȘTE ȘI: Dogfight F-16 vs. Su-35 pe cerul Ucrainei prinde contur. Cine pleacă cu un mare avantaj într-o posibilă confruntare aeriană

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel